BNR a majorat prognoza de inflaţie la 16,3% pentru finalul anului 2022. ROBOR, la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 11,2% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate luni de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

14 Noiembrie 2022, 12:34 (actualizat 14 Noiembrie 2022, 12:52) Știrile TVR |

Guvernatorul BNR a anunţat că ritmul de creştere a inflaţiei s-a mai temperat. Mugur Isărescu şi-a anunțat suprinderea că preţul Energiei s-a văzut atât rapid în costurile celorlalte produse, însă a avertizat că nu suntem campioni la capitolul inflației.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Am mai trăit noi la Banca Națională asemenea creșteri de costuri care vin din mișcări la prețul energiei. Acum am luat date din 2005 până în prezent. Concluzia noastră e că niciodată nu s-au dus atât de repede costurile la energie în prețurile finale. (…) De ce credem că s-a întâmplat acest lucru? În trecut a fost mai degrabă prețul la petrol. Acum le avem pe toate. Și petrol, și gaze naturale și energie electrică. În trecut erau mai limitate. Acum majorările au fost de amploare, mai ales la gaze naturale. (…) Urmează să vedem dacă o eventuală plafonare de bază în echilibrul piețelor la energie electrică, la gaze naturale sau la țiței va avea efecte pozitive asupra indicelui prețurilor de consum.

BNR estima în august 2022 o inflaţie de 13,9% pentru finalul anului şi de 7,5% pentru 2023. De asemenea, banca centrală anticipa în mai 2022 o inflaţie de 12,5% pentru sfârşitul acestui an şi de 6,7% pentru anul viitor.

Conform băncii centrale, rata anuală a inflaţiei IPC este proiectată să urmeze o traiectorie uşor ascendentă până la sfârşitul anului viitor, iar ulterior să se corecteze în ipoteza disipării graduale atât a şocurilor de ofertă, cât şi a presiunilor din partea cererii agregate.

În scenariul de bază, tendinţa descendentă va fi întreruptă temporar în trimestrul III 2023, odată cu ieşirea din vigoare a măsurilor de plafonare a preţurilor la bunurile energetice, cu impact la nivelul ratei anuale a inflaţiei IPC timp de 4 trimestre.

Ulterior, la finele trimestrului III 2024, convergenţa către ţinta de inflaţie este prevăzută a fi una rapidă, având ca resort principal efecte de bază extrem de favorabile.

În prezentare se menţionează că extinderea schemei de plafonare după 31 august 2023 sugerează, la prima vedere, un nivel al indicatorului la finele anului 2023 cu circa 4,1 puncte procentuale sub nivelul indicat de scenariul de bază şi, în plus, o traiectorie neîntrerupt descendent.

Isărescu a avut un mesaj tranșant și pentru lumea bancară: perioada dobânzilor scăzute s-a încheiat!

Indicele în funcţie de care sunt calculate majoritatea ratelor în lei a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani. ROBOR-ul ar putea atinge chiar 10% anul viitor, susţin unii analişti, în timp ce alţii susţin că actualul nivel este cel maxim.

Source

Distribuie știrea