BNR anunță o temperare a scumpirilor în 2023. Analiștii sunt mai puțin optimiști

Scumpirile vor continua, dar vor fi mai mici în lunile următoare. Economiștii Băncii Naționale, prognozează că inflația va ajunge la 7% la finalul anului, de peste două ori mai mică decât a fost în luna ianuarie. Analiștii sunt însă mai puțini optimiști și avertizează că toate calculele pot fi date peste cap dacă va escalada războiul din Ucraina, dar și dacă guvernanții vor crește cheltueilile, în condițiile în care 2024 va fi an electoral.

15 Februarie 2023, 20:13 (actualizat 15 Februarie 2023, 20:30) Știrile TVR |

Rata anuală a inflației a scăzut la 15,1% în ianuarie și ar urma să coboare sub 10%, din vară. Prognozele Băncii Naționale sunt și mai optimiste pentru sfârșitul anului.

”Perspectiva noastră este că inflația nu va mai fi 15-16% (…) Ușor, ușor se va duce spre 7%. Este o prognoză extrem de temperată. Nu ne-am aventurat să doborâm inflația și așa mai departe”, susține Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României.

Economiștii Băncii Centrale pun scăderea inflației pe seama mai multor factori. În plan intern, prețurile la energie au fost plafonate până în martie 2025. La nivel internațional, unele materii prime, care au dus la creșterea accelerată a inflației anul trecut, au început, acum, să se ieftinească.

”Preţul la energie a scăzut puternic în special preţul gazului metan. A ajuns acum la 50 de euro pe MWh, coborând de la un maxim de 350 de euro pe MWh şi de undeva de la 70 de euro MWh, înainte de începerea războiului din Ucraina. Deci partea de preţuri de energie scade rapid şi va avea impact în reducerea acestei ponderi în coşul de consum”, afirmă Adrian Codîrlașu, analist financiar, vicepreşedinte CFA România.

BNR avertizează însă că prelungirea războiului din Ucraina, dar și politica fiscală a Guvernului în contextul apropierii anului electoral 2024 rămân printre principalele riscuri pentru scăderea inflației. Din aceste motive, unii economiști sunt mai reținuți cu privire la prognozele Băncii Centrale.

”Mie mi se pare o prognoza optimistă. Să scadă destul de abrupt de la 15-16% până la 7% ar trebui să îndeplinească mai multe condiții. Una dintre ele ar fi o recesiune puternică în România, ceea ce nu prea se vede. Plus că România întră din partea a doua anului într-o fisolofie de an preelectoral și de obicei în aceste condiții inflația crește mai degrabă decât se temperează rapid”, spune Dragoș Cabat, analist financiar.

Banca Națională mai estimează că rată anuală a inflației ar urmă să scadă și mai mult, la 4,2%, anul viitor.

Source

Distribuie știrea