Legea deep fake va fi supusă votului în Parlament, săptămâna viitoare. Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, inovării și digitalizării, a vorbit la Tema Zilei, de pe TVR Info, despre acest proiect de lege și despre modul în care fenomenul deep fake poate fi combătut, în condițiile în care tot mai multe fotografii și clipuri de acest gen sunt postate pe internet.
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, inovării și digitalizării: Suntem într-o situație extrem de gravă, zic eu. Pentru că sunt tehnologii în fața cărora nici cele mai mari platforme mondiale, în baza cărora se fac astfel de promovări, de la Google până la Meta, nu știu cum să le facă față. Nu vă ascund faptul că eu deja am avut întâlniri cu marile companii HI-Tech la nivel mondial. Pentru a preîntâmpina aceste lucruri avem nevoie de două paliere extrem de importante. Unu, legislația. Iar din acest punct de vedere, săptămâna viitoare o să fie supusă la vot această inițiativă legislativă, care prevede următorul lucru: pentru cei care creează asfel de conținuturi, fără să scrie explicit, pe cel puțin 15 la sută din suprafața clipului video sau fotografiei că este un clip video artificial generat de către inteligența artificială generativă riscă inclusiv închisoare până la doi ani. Pe lângă amenzi, riscă închisoare. Cei care distribuie un astfel de conținut, știind că este unul care nu reflectă realitatea, riscă să fie amendați cu sume între 600 de lei și 90 000 de lei. Pentru că suntem într-un an extrem de complicat, vorbim de însăși democrația din multe state din UE.
Ministrul digitalizării a amintit și proiectul Digital Service Act: Iar mai departe avem un alt act normativ extrem de important pe care l-am inițiat anul trecut, care a trecut de Guvern și acum e în Parlament. Digital Service Act spune că toate drepturile care sunt astăzi în lumea fizică să fie valabile și în lumea virtuală. Dacă e cineva care te șantajează, care te amenință în lumea fizică și poate să fie judecat și automat pedepsit, dacă face același lucru și folosește imaginea inclusiv pe rețelele de socializare, să aibă același tratament.
Bogdan Ivan propune un “CNA” al rețelelor de socializare, care să reglementeze și să sancționeze conținutul care aduce atingere imaginii pe rețelele sociale.
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, inovării și digitalizării: Urmează săptămâna viitoare să am o altă întâlnire foarte clară cu entitățile abilitate care pot să aibă acest rol de “CNA” al rețelelor de socializare. Impreună cu platformele mari, Facebook, Instagram, Google, să ne asigurăm de un filtru mult mai clar. Avem ANCOM-ul care poate să fie o entitate care să fie responsabilă pentru acest tip de conținut.
Filtre tehnice, raportările, eliminarea și verificarea conținutului postat, sunt câteva dintre măsurile propuse pentru a combate fenomentul deep fake.
Avem două elemente. O dată, să filtrăm foarte bine, pentru ca un număr cât mai mic de astfel de deep fake-uri să apară pe rețelele de socializare, prin filtre tehnice foarte clare. Al doilea element important e ca oamenii să aibă instrumentul de reacție rapidă foarte clară, să poată să dea report către cel care are platforma, ca el să poată să-l scoată în timp record. Conceptul pe care vreau să-l impunem este foarte simplu. Prima dată elimini conținutul și-l verifici după asta. Nu-l lași 24 de ore, sau 48 de ore, până când platforma calculează dacă este fals sau nu. Prima dată îl elimini în 60 de minute maxim. Și după asta, dacă e considerat ca fiind fals e eliminat definitiv, dacă e unul real, chiar dacă a fost raportat se poate pune înapoi pe platformă, a explicat Bogdan Ivan.