Bolnavi fără șanse de supraviețuire, dar salvați datorită unor studii clinice. Au primit terapia, investigaţiile, cazarea şi transportul gratis. Pacient tratat cu succes: Toată lumea să aibă speranţe, dar să meargă la doctor

Bolnavii cărora medicii nu le dădeau prea multe şanse de supraviețuire, cu melanom malign, cancer la plămâni și metastaze, trăiesc şi după 9 ani de la diagnostic. Au învins boala datorită unor studii clinice prin care au avut acces la terapii inovatoare. Ei au primit totul gratis: terapia dar şi investigaţii, cazare şi transport.

10 Aprilie 2023, 21:30 Știrile TVR |

”Am fost la mulţi doctori şi soţiei i-au spus majoritatea să se pregătească de ce e mai rău”, a spus soțul unei paciente.

Sunt aproape 7 ani de când domnul Afrenie a aflat că are cancer pulmonar. Tumora s-a redus la un sfert de atunci cu imunoterapia făcută în Craiova, iar acum e inclus în alt studiu şi primeşte un antitumoral folosit de un an în SUA.

”A însemnat practic salvarea. Eu am fost destul de optimist. Mă simt foarte bine și nu mai sunt probleme. Când auzeai cancer, gata, era moartea aproape. Nu e chiar aşa. Toată lumea să aibă speranţe, dar să meargă la doctor!”, a spus Constantin Afrenie, pacient tratat cu succes de cancer pulmonar, înrolat într-un studiu clinic.

Tot acum 6 ani, Mihaela a aflat că avea melanom malign avansat, la o aluniţă de pe spate. Primul medic nu i-a dat mai mult de 2 luni de trăit.

”Se făcuse cât un bob de mazăre şi la excizie aşa arăta, atât era rădăcina de întinsă”, a spus ea.

Tot printr-un studiu clinic, femeia de 46 de ani a făcut imunoterapie timp de un an, la Craiova. A făcut zeci de investigaţii imagistice de top şi analize. Totul, gratis. Inclusiv cazarea şi transportul.

”Sunt fără recidivă, fără evidenţă de boală în organism. Nu am întrerupt deloc activitatea. Nu m-am considerat niciodată un pacient în fază terminală”, a spus Mihaela.

Sunt mulți care au supraviețuit bolii cu astfel de programe. Numai oncologul Michael Schenker a avut peste 2000 de pacienți în studii clinice, în 9 ani. Jumătate, cu cancer bronhopulmonar. Deși aveau metastaze, 130 trăiesc și acum.

”Până la momentul imunoterapiei, nu am avut un pacient cu boală metastatică pe care să reuşim să-l salvăm. Astăzi, mulţi dintre aceşti pacienţi sunt fără semne de boală”, a precizat dr. Michael Schenker, medic primar oncolog, preşedinte – Comisia de Oncologie a Ministerului Sănătăţii.

Imunoterapiile testate sunt acum gratuite prin programul de oncologie pentru multe cancere, inclusiv din sfera gastrică, esofagiană, renală, urinară și ORL. Din vară, după simplificarea regulilor, Agenția Medicamentului a autorizat alte 278 de studii pentru terapii noi, dar sigure și eficace. Și nu doar oncologice.

”E foarte important să existe etapa premergătoare, de acces timpuriu, chiar înainte de autorizare, pentru pacienţii care suferă de afecţiuni care nu le permit să aştepte atâta timp”, a spus Răzvan Prisada, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Includerea noilor terapii autorizate pe lista compensatelor durează şi 8 luni, din raţiuni bugetare.

Source

Distribuie știrea