Bombardier american, la 200 de km de Sankt Petersburg. Aparatul, care poate să transporte diferite tipuri de armament, a efectuat manevre deasupra Mării Baltice

Un bombardier strategic B-52H Stratofortress al Forțelor Aeriene americane a efectuat sâmbătă manevre desupra Mării Baltice, isterizând presa rusă și pe bloggerii militari ruși, care au observat că aparatul s-a aflat la o distanță de 200 km de Sankt Petersburg.

12 Martie 2023, 15:47 (actualizat 12 Martie 2023, 16:14) Știrile TVR |

Bombardier B-52H Stratofortress / FOTO: Wikipedia – Airman 1st Class Victor J. Caputo – US Air Force

Aparatul B-52H Stratofortress, cu indicativul de apel NOBLE61, a decolat de la o bază aeriană din Polonia. A trecut peste Estonia, Letonia și Lituania.

În zona insulei Gotland din Golful Finlandei, bombardierul strategic a efectuat o manevră, s-a întors și s-a îndreptat spre Regatul Unit.

Zborul a fost urmărit de aplicațiile de monitorizare de specialitate.

CITEȘTE și Schimb de informații mai ușor între avioanele de pasageri și cele militare. Inițiativă a Agenției Europene de Apărare, în colaborare cu NATO. Reportaj EXCLUSIV de la Geneva

Potrivit ministrului polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, mai multe avioane de luptă F-16 au fost dislocate pentru a însoți bombardierul. Acțiunea este un element important al exercițiilor comune de interoperabilitate. El a subliniat că Polonia, împreună cu Statele Unite, vor asigura securitatea Flancului estic al Alianței Nord-Atlantice.

Boeing B-52H Stratofortress este în serviciul Forțele Aeriene ale SUA din 1955. Poate să transporte diferite tipuri de arme, inclusiv nucleare.

Aeroportul din Sankt Petersburg, închis marți dimineață. Mai multe avioane au făcut cale întoarsă. Ministerul rus al Apărării: „O simulare”

Când B-52 a intrat în serviciu, Comandamentul Aerian Strategic a intenționat să-l folosească pentru a descuraja și a contracara armata Uniunii Sovietice și forțele care urmau să lanseze lovituri nucleare.

Administrația Eisenhower a aprobat această schimbare de perspectivă. În 1954, președintele și-a exprimat preferința pentru țintele militare față de cele civile, principiu consolidat în Planul unic de operațiuni integrate (SIOP), un plan de acțiune în cazul izbucnirii războiului nuclear.

În timpul Războiului Rece, avioanele B-52 și alte bombardiere strategice americane au efectuat patrule sub nume de cod precum Head Start, Chrome Dome, Hard Head, Round Robin și Giant Lance. Bombardierele stăteau la altitudini mari în apropierea granițelor Uniunii Sovietice, pentru a oferi o capacitate rapidă de răspuns în caz de lovituri nucleare.

Source

Distribuie știrea