Bogdan Simion, director executiv al Fundaţiei SERA România, a fost invitatul săptămânii la „Brilliant”. „Am fost impresionat de solidaritatea oamenilor simpli”, îi mărturiseşte Bogdan Simion, director al Fundației SERA România, jurnalistei TVR Loredana Negrilă, într-o discuţie despre situaţia refugiaţilor ucraineni şi, mai ales, a copiilor acestora, în ţara noastră.
Absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Bogdan Simion este director executiv al Fundaţiei SERA România, organizaţie neguvernamentală înfiinţată în martie 1996, în domeniul protecţiei copilului şi al promovării drepturilor copiilor. Fundația SERA a contribuit la închiderea instituţiilor de tip vechi care adăposteau în condiţii mizere sute de copii şi la dezvoltarea de servicii sociale alternative, dar şi la înfiinţarea primei Bănci de Os din România, la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală.
Din 2004, Bogdan Simion este şi director executiv al Asociației pentru Dezvoltarea Copilului din 2004, coordonând organizarea activităților Institutului, precum şi primul curs de management specializat pentru directorii DGASPC. Iar din 2015, este şi președintele Federației Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Copii (FONPC), o organizație ce include mai mult de 104 ONG-uri din domeniul protecției copilului.
„România oferă ample programe guvernamentale de susţinere a refugiaţilor ucraineni”, afirmă invitatul emisiunii „Brilliant”. De altfel, unul dintre proiectele în care Bogdan Simion s-a implicat cu tot sufletul din 2021 este „CARE for Ukraine”, inițiat de Confederația globală CARE de suport pentru refugiații ucraineni și coordonat la nivel local de Fundația SERA România și FONPC. „CARE for Ukraine” susţine aproape 150.000 de persoane afectate de conflict, prin intermediul a 31 de ONG-uri din România și Republica Moldova. „Sunt 5000 de cereri de azil în România ale refugiaţilor ucraineni”, anunţă Bogdan Simion, precizând că „sunt 47.000 de copii ucraineni refugiaţi în România”.
Bogdan Simion a apreciat modul în care românii au reacţionat atunci când şi-au văzut vecinii la nevoie. „Din prima zi de conflict, românii s-au dus la graniţă să ajute”, îşi aminteşte el, subliniind totodată şi mobilizarea extraordinară alături de Crucea Roşie Română şi DSU.
Munca pentru acordarea de ajutor refugiaţilor ucraineni nu a diminuat implicarea susţinută în proiectele caritabile ale Fundaţiei. „Continuăm să sprijinim copiii români din medii defavorizate”, a asigurat Bogdan Simion.
Interviurile „Brilliant” fac cunoscute telespectatorilor inițiative, platforme și antreprenori români din domenii cât mai variate: IT, medicină, sport, turism, agricultură organică, ecologie, comerț online, învățământ la distanță, asistență socială, asistență pentru problemele diasporei românești, voluntariat, arte (teatru, muzică, dans, artă, film, literatură), inițiative pan-europene în cadrul cărora România e un actor important, dar și multe altele al căror unic numitor comun este curajul de a fi tu însuți, de a-ți prețui visurile și de a le pune în practică, spre binele tău și al societății.