Aplicația de mesagerie WhatsApp ar putea dispărea din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, din cauza preocupărilor miniștrilor cu privire la confidențialitatea datelor, scrie The Guardian.
Guvernul Marii Britanii riscă să intre într-o confruntare cu WhatsApp, care ar putea duce la dispariția aplicației în Regat. Asta din cauza neînțelegerilor generate de proiectul de lege pentru siguranță on-line. Este vorba despre o lege la care s-a lucrat mai bine de patru ani și care vizează fiecare aspect al vieții on-line. Proiectul este foarte stufos. Are mai bine de 250 de pagini. Opt secretari de stat și cinci prim-miniștri au fost implicați în redactarea sa.
Proiectul dă Ofcom puterea de a obliga rețele sociale să folosească tehnologia pentru a combate terorismul sau conținutul de abuz sexual asupra copiilor. Dacă nu se conformează, riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri globală.
Însă pentru a respecta cerințele Guvernului, aplicațiile de mesagerie care garantează „criptare end-to-end” (E2EE) ar trebui să își încalce promisiunile față de utilizatori. O coaliție de furnizori, care îi include pe liderii de piață WhatsApp și Signal, au transmis printr-o scrisoare deschisă că: „Proiectul de lege nu oferă o protecție explicită pentru criptare și, dacă este implementat așa cum este scris, ar putea da Ofcom împuternicirea să încerce să forțeze scanarea proactivă a datelor (…) anulând scopul criptării end-to-end și compromițând confidențialitatea tuturor utilizatorilor”.
Șeful WhatsApp, Will Cathcart, a declarat pentru The Guardian, în martie: „Nouăzeci și opt la sută dintre utilizatorii noștri se află în afara Regatului Unit. Ar fi o alegere ciudată pentru noi să reducem securitatea produsului într-un mod care să afecteze cei 98% dintre utilizatori. ”
Legiuitorii, însă, au cerut guvernului să ia în serios preocupările. „Aceste servicii, cum ar fi WhatsApp, vor părăsi potențial Marea Britanie. Au un sistem care funcționează pentru miliarde de oameni din întreaga lume. O piață relativ mică, cum ar fi Marea Britanie, nu este ceva pentru care și-ar compromite miliardele de utilizatori din întreaga lume”, a declarat Claire Fox în fața Camerei Lorzilor săptămâna trecută.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a punctat: „Susținem criptarea puternică, dar asta nu cu prețul siguranței publice. Companiile tehnologice au datoria morală de a se asigura că nu închid ochii față de nivelurile fără precedent de abuz sexual asupra copiilor pe platformele lor”.
Un articol de Arina Delcea