Bulgaria atrage aproape toți turiștii de pe vasele de croazieră de pe Dunăre. În România ajung doar din întâmplare

Împărțim aceeași Dunăre însă vecinii bulgari i-au văzut repede potențialul: mulți vizitatori străini plecați în croazieră, gata să descopere orașele de pe malurile fluviului. Un astfel de exemplu este Ruse, situat la granița de Sud-Est a României. Faleză amenajată aici dar și alte locuri din centrul orașului atrag mii de vizitatori anual. Pe malul românesc, orașul Giurgiu caută încă succesul în turism.

Puţîn înainte de orele prânzului, Piața Centrală din Ruse e plină de oameni pregătiți de distracție. Weekendul acesta atracția este un târg în aer liber. Orașul de pe malul bulgăresc al Dunării, aflat la o oră și jumătate distanță de capitală României, este o destinație magnet pentru mii de turiști. Printre ei și români care trec des Podul Prieteniei de la Giurgiu și petrec câteva ore sau câteva zile în țară vecină.

La nici jumătate de kilometru de centru, autoritățile locale din Ruse au văzut însă un mare potențial turistic: Dunărea. Cu bani europeni, malul bulgăresc al fluviului a fost amenajat și are acum o faleză modernă cu locuri de promenadă și pontoane unde din aprilie până la jumătatea lui noiembrie vasele de croazieră pline de turiști străini opresc de aproape 400 de ori. Este o provocare continuă pentru cei care conduc orașul bulgăresc și care au înțeles că succesul în turism nu are nevoie doar de ospitalitate și locuri de cazare.

Zlatomira Stefanova, viceprimar Ruse, Bulgaria: Avem şcoală profesională de turism în Ruse şi este foarte bună. Fără infrastructură şi fără oameni care pot fi instruiţi şi care pot lucra în turism, nu putem să vorbim despre turism. Lucrăm la proiecte europene, pentru că fără proiectele europene nu putem face principalele schimbări în infrastuctura pentru turism.

Giurgiu este orașul de pe malul românesc al Dunării care rămâne o enigmă pentru mulți străini. În 2022 au ajuns aici puțin peste 900 de vizitatori din alte țări. Și românii îl vizitează foarte rar.

La Giurgiu, Dunărea este aceeași că la vecinii bulgari. Amenajările sunt însă puține, iar atracțiile lipsesc. Faleză este îngustă, prea mică pentru o plimbare relaxantă. Doar cei care ajung totuși în port savurează rețetele pescărești de la câteva restaurante plutitoare.

Gabriel Aftenie, expert turism: Cred că dacă vrem să atragem turiști și vizitatori la Dunăre, trebuie să creăm o ofertă mai bună cu activități, o ofertă mai bună cu zone de agrement. Să avem o ofertă diversificată de cazare, pentru că nu avem nici o ofertă de cazare foarte bună în Giurgiu, comparativ cu Ruse.

Turismul în Bulgaria contribuie cu 10% din produsul intern brut al acestei țări, mai bine de dublu față de România. Este rezultatul faptului că țara vecină reușește să adune mai mult mulți turiști decât o facem noi. Numai anul trecut peste 27 de milioane de persoane au vizitat Bulgaria, în timp ce România a raportat 13,6 milioane de turiști.

Adrian Voican, vicepreşedinte ANAT: Ar trebui să profităm de 29 iunie care este ziua Dunării și ar trebui să facem multe evenimente cu partea bulgară, pentru că unirea face puterea și în turism. Ar trebui să semnăm niște acorduri speciale cu Bulgaria.

România nu are nici acum o strategie pentru atragerea de turiști. Cei mai mulți străini ajung în țară noastră din întâmplare sau la recomandarea unor prieteni.

Distribuie știrea