Bunica Paraschiva din Bistrița-Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud, îi învață pe turiști, la cei 88 de ani ai ei, cum se face pâinea coaptă pe varză

Turiștii care ajung în vacanță la Bistrița Bârgăului au ocazia să guste și chiar să pregătească pâine de casă coaptă pe varză, într-un cuptor vechi de aproape un secol. Două localnice, bunică și nepoată, fac tot ce pot ca să ducă mai departe meșteșugul coacerii acestei pâini tradiționale, pentru care folosesc doar patru ingrediente.

21 August 2022, 14:10 (actualizat 21 August 2022, 15:51) Știrile TVR |

Miros de lemn ars și pâine aburindă. Așa începe fiecare zi în curtea familiei Pudilic din Bistrița Bârgăului. În curtea familiei, lângă cuptorul vechi de aproape 100 de ani, Ioana și bunica Paraschiva fac pâine coaptă pe varză, o specialitate locală.

Când cuptorul s-a încins, aluatul crescut este pus pe o frunză de varză din grădină și apoi este dat la copt. Nu înainte ca peste aluat să se facă semnul crucii.

La rândul ei, bunica Paraschiva a învățat meșteșugul pâinii de când avea 8 ani, de la mama ei. Acum are 88, însă munca nu o sperie și e bucuroasă că poate transmite mai departe rețeta pâinii pe varză.

Paraschiva Țarcă, gospodină: „Când eram eu copilă, de opt ani, atunci am învățat. Câte opt pâini făceam”.

Pentru ca meșteșugul pâinii pe varză dăinuie, nepoata Ioana a deschis chiar în curtea casei bătrânești un atelier de brutărie.

Ioana Pudilic, Atelierul de pâine tradițională Bistrița-Bârgăului: Fac demonstrații turiștilor, ei degustă și suntem convinși că ei pleacă acasă și își fac și ei o pâine sănătoasă.

Cine gustă din pâinea făcută de mâinile harnice ale celor două gospodine, nu o va uita prea curând.

Turiștii care ajung la atelierul din Bistrița Bârgăului pot nu doar să cumpere sau să deguste pâinea coaptă pe varză, ci și să învețe cum se prepară.

Source

Distribuie știrea