Buzoienii și vrâncenii trimit ajutoare pentru sinistrații din Turcia. Ambasadorul României în Siria: România, primul stat membru care reușește să trimită ajutoare prin mecanismul european de protecție civilă

Buzăul se alătură orașelor care strâng donații pentru poporul turc, greu încercat de cele două seisme catastrofale de săptămâna trecută. Campania a început ieri, iar ajutoarele pentru sinistrați se strâng la Spitalul Gârlași. Din Focșani, în această seară vor pleca spre Turcia două camioane cu cele necesare traiului.

15 Februarie 2023, 23:10 Știrile TVR |

Merve Oruc are 32 de ani și conduce de un an secția de dermato-venerice a Spitalului Județean de Urgență din Buzău. Ea este în România de la vârsta de 3 ani, însă nu și-a uitat ţara natală.

Veștile de la prietenii și rudele rămase în Turcia au zguduit-o. Are cunoscuți care au pierit între dărâmături.

Merve Oruc, medic SJU Buzău: Am colegi de facultate care am aflat recent că au decedat și vreau să ajut familiile lor. Cei care doresc să ne ajute ne găsesc la Spitalul Gârlași. Donații în bunuri. Articole, echipamente de iarnă, cum ar veni ghete, paltoane, geci.

Deja, într-o singură zi, în spațiul destinat colectării de donații, buzoienii au adus ce au crezut de cuviință.

Claudiu Damian, manager SJU Buzău: Se pune accent pe haine de copii. Sunt foarte mulți copii care au rămas în frig, fără adăpost și care au nevoie de aceste lucruri. Un gest foarte mic din partea noastră poate schimba viețile în Turcia.

Și județul vecin s-a mobilizat. Vrâncenii, dar și binevoitori din alte județe, au donat de toate pentru sinistrații din Turcia.

Cosmin Buzăianu, om de afaceri din Focșani: Haine pentru copii, haine de bărbați, lenjerii de pat, încălțăminte, perne, haine pentru femei. Am strâns până acum 15 paleți. Toate au fost supuse unei sortări riguroase. Donăm numai ceea ce am dori să primim și noi.

Și în Siria vor ajunge 43 de tone de materiale umanitare, prin decizia Guvernului de acordare a acestui ajutor internațional.

Dănuț-Floin Sandovici, Ambasadorul României în Siria: O jumătate din această cantitate este adusă cu 3 avioane la Beirut. Iar celelalte 3 aeronave se deplasează în același timp la Gaziantep în Turcia, de unde tot pe cale rutieră vor ajunge în nordul Siriei.

Ambasadorul mai spune că România este primul stat membru al Uniunii Europene care reușește să trimită ajutoare în Siria prin mecanismul european de protecție civilă.

Source

Distribuie știrea