Cafea, prăjituri și fructe de pădure pentru mamele soldaților ruși. Vladimir Putin le transmite mamelor selectate de Kremlin să participe la o întâlnire cu șeful statului că „le împărtășește durerea”

25 Noiembrie 2022, 15:42 (actualizat 25 Noiembrie 2022, 16:04) Știrile TVR |

Vladimir Putin

Stând cu un grup de mame în jurul unei mese cu ceai, prăjituri şi boluri cu fructe de pădure, Putin a spus că Kremlinul împărtăşeşte durerea celor care şi-au pierdut fiii.

„Vreau ca voi să ştiţi că eu, personal, şi întreaga conducere a ţării împărtăşim această durere. Ştim că nimic nu poate înlocui pierderea unui fiu”, a declarat Putin, cu o mină gravă, dregându-şi frecvent vocea.

„Viaţa este mai complicată decât ceea ce se vede la televizor sau pe internet, există multe minciuni”, a adăugat preşedintele rus, în timp ce rudele militarilor denunţă pe reţelele de socializare condiţiile în care unii dintre aceştia sunt trimişi la luptă.

Mamele au ascultat afirmaţiile lui Putin, dar propriile lor comentarii la adresa preşedintelui nu au fost arătate pentru moment în imaginile difuzate de televiziunile ruse.

Mame şi soţii ale soldaţilor ruşi mobilizaţi pentru a lupta în Ucraina se reunesc în toată Rusia de câteva săptămâni şi cer prin mesaje video difuzate pe canale de internet în limba rusă ca preşedintele Vladimir Putin să-şi respecte promisiunile făcute.

După ce a ordonat o mobilizare parţială în septembrie, Kremlinul a dat asigurări că sutele de mii de înrolaţi vor urma un antrenament solid, vor primi un echipament bun şi nu vor fi trimişi în prima linie a războiului din Ucraina.

Însă au fost înregistrate numeroase încălcări ale acestor promisiuni. Au fost mobilizați bărbaţi inapţi pentru serviciul militar, taţi de familii numeroase sau prea vârstnici, cei mobilizați au fost lăsați fără echipament adecvat și nici nu au fost instruiți militar. 

Această mobilizare dezordonată, care a obligat autorităţile ruse să admită comiterea unor „erori”, a provocat îngrijorare.

Această îngrijorare, care riscă să degenereze în proteste, pune Kremlinul într-o situaţie delicată. Dacă autorităţile reprimă în mod implacabil orice împotrivire faţă de ofensiva în Ucraina, cuvântul soţiilor de soldaţi este sfânt şi întemniţarea lor ar provoca un şoc în Rusia, notează agențiile internaționale, preluate de Agerpres.

Sute de mii de soldaţi ruşi au fost trimişi să lupte în Ucraina, inclusiv unii dintre cei peste 300.000 de rezervişti care au fost chemaţi sub arme în cadrul unei mobilizări anunţate de Putin în septembrie ca fiind parţială.

Putin a spus că nu regretă lansarea a ceea ce el a numit „operaţiune militară specială” împotriva Ucrainei, prezentând războiul ca pe un moment de cotitură, în care Rusia a înfruntat în sfârşit o hegemonie occidentală arogantă, după decenii de umilinţe ca urmare a destrămării Uniunii Sovietice.

Kievul nu îşi dezvăluie pierderile. Moscova şi-a făcut publice ultima oară pierderile pe 21 septembrie, când ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că 5.937 de soldaţi ruşi au fost ucişi. Dar acest număr este mult sub majoritatea estimărilor internaţionale.

Șeful Statului Major american, generalul Mark Milley, apreciase pe 9 noiembrie că Ucraina şi Rusia înregistrează fiecare peste 100.000 de soldaţi ucişi sau răniţi, notează Reuters.

Source

Distribuie știrea