Cancelarul german Scholz cere Europei să nu se lase intimidată de Putin: ”Să rămânem constanţi în sprijinul pentru Ucraina, oricât ar dura”

Uniunea Europeană nu trebuie să se lase intimidată de etalarea puterii militare a Rusiei, ci să continue să sprijine Ucraina atât timp cât este nevoie, a declarat marţi cancelarul german Olaf Scholz, în timp ce la Moscova se desfăşura parada prin care ruşii aniversează victoria în cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit Agerpres.

09 Mai 2023, 14:34 (actualizat 09 Mai 2023, 14:35) Știrile TVR |

Cancelarul german Olaf Scholz / FOTO: Shutterstock

„La 2200 de km la nord-est de aici, (preşedintele rus Vladimir) Putin îşi scoate astăzi la paradă soldaţii, tancurile şi rachetele. Nu trebuie să fim intimidaţi de astfel de jocuri de putere! Să rămânem constanţi în sprijinul pentru Ucraina, oricât ar dura!”, a spus şeful executivului german în faţa europarlamentarilor la Strasbourg, într-un discurs citat de Reuters.

Într-un discurs în Parlamentul European, cu ocazia Zilei Europei, cancelarul german a cerut Uniunii Europene eforturi mai mari de integrare a industriei de apărare şi pentru achiziţia în comun de muniţii pentru forţele ucrainene, câtă vreme Rusia continuă războiul din Ucraina.

„Războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a arătat cât de vitală este această realizare”, a spus el.

Scholz adaugă că UE trebuie să urmărească o cooperare militară mai strânsă.

De asemenea, Uniunea trebuie să insiste mai mult pentru obţinerea rapidă a unor acorduri de liber schimb cu mai multe ţări. „Are foarte mult sens să încheiem rapid noi acorduri de liber schimb cu (grupul sud-american de state) Mercosur, cu Mexicul, India, Indonezia, Australia, Kenya şi – pe termen lung – cu multe alte ţări”, susţine el.

„Europa trebuie să se întoarcă spre lume. Dacă vom continua ani întregi negocierile sterile asupra unor noi acorduri de liber schimb, regulile le vor dicta alţii – cu standarde de mediu şi sociale mai reduse”, este de părere cancelarul.

Mesajul Berlinului către europarlamentari mai cere reducerea riscurilor în relaţiile cu China, în contextul afirmării tot mai puternice a Beijingului în competiţia cu UE. „Rivalitatea şi concurenţa din partea Chinei au crescut, fără îndoială. UE cunoaşte această evoluţie şi reacţionează corespunzător. Sunt de acord cu (preşedinta Comisiei Europene) Ursula von der Leyen: nu trebuie să urmărim o decuplare, ci o reducere inteligentă a riscului”, a declarat şeful guvernului german.

Source

Distribuie știrea