Când ar putea escalada conflictul din Peninsula Coreeană. Analiză The New York Times dezbătută la Mapamond

Coreea de Nord devine tot mai ameninţătoare, iar scenariul unui război împotriva Sudului democrat e tot mai probabil, arată o analiză The New York Times. Frustrat de eşecurile diplomatice în relaţia cu Occidentul, dar şi copleşit de probleme economice interne, dictatorul comunist de la Phenian lansează ameninţări explicite către Coreea de Sud şi Statele Unite. Greg Scărlătoiu, expert în Peninsula Coreeană, a detaliat situația pentru emisiunea Mapamond.

În ultimele săptămâni, Phenianul a tras sute de proiectile de artilerie în apele teritoriale ale Coreei de Sud, a testat o dronă nucleară subacvatică, iar liderul suprem Kim Jong Un a declarat Seulul drept un regim ostil, pe care îl va subjuga printr-un război nuclear.

Nici Statele Unite n-au scăpat de furia dictatorului comunist.

Kim Jong Un, liderul suprem al Coreei de Nord: „O analiză obiectivă a situaţiei actuale, în care cel mai ostil stat, Coreea de Sud, există foarte aproape de noi, în care Statele Unite provoacă instabilitate regională prin escaladarea tensiunilor militare, arată că pericolul izbucnirii unui război s-a agravat considerabil. (…) Nu ne dorim un război, dar nici nu avem intenţia de a-l evita.”

Între timp, liderul nord-coreean a strâns relațiile cu Moscova, pe care o sprijină în războiul împotriva Ucrainei. Rusia a primit rachete balistice și peste un milion de proiectile de artilerie, iar Vladimir Putin a fost invitat oficial la Phenian.

„Președintele Putin i-a mulțumit liderului suprem Kim Jong Un pentru invitația de a vizita Phenianul și și-a manifestat intenția de a veni în Republica Populară Democrată Coreeană într-un viitor apropiat.”

Analiștii consultați de New York Times susțin că Phenianul și-a schimbat atitudinea în ultimii ani, în special după eșecul negocierilor cu Donald Trump, pe atunci preşedintele Statelor Unite, când liderul comunist a încercat fără succes să obţină o ridicare a sancţiunilor internaţionale.

Kim Jong Un pare acum mult mai dispus să ia o decizie radicală.

Coreea de Nord, „țara cu un singur gras”

Alexandru Grumaz, general în rezervă: „Băiatul asta ‘grasun’ a trimis pe frontul din Ucraina 50 de rachete de generație nouă, pe care rușii le testează acolo, în războiul împotriva Ucrainei. (…) Asta îmi spune mie că, într-adevăr, ceea ce spune New York Times este adevărat. El se pregătește pentru un război cu Coreea de Sud. Pentru că cealaltă muniție pe care a trimis-o în Rusia pentru războiul din Ucraina este muniție veche. (…) El a primit tehnologie de la ruși (…) și și-a îmbunătățit tehnologia nucleară.”

Jurnalistul TVR Adelin Petrișor a fost în Coreea de Nord și a văzut transformarea lui Kim Jong Un, de la tânarul mai degrabă timid și stângaci din momentul în care a preluat puterea, pâna la temutul dictator de azi, care amenință planeta.

Adelin Petrișor, jurnalist TVR: „L-am văzut prima dată la câteva luni după ce preluase puterea şi nu era în elementul lui, nu era atât de sigur pe el. Ulterior l-am văzut în Singapore, când s-a întâlnit cu Trump, şi era alt om, era conştient de ‘valoarea’ lui. (…) Gândeşte-te că a reuşit să-l prostească pe preşedintele american să se întâlnească cu cel mai cunoscut şi detestat dictator din lume şi să spună despre el că e un băiat bun, care e iubit la el în ţară.”

Dacă Nordul comunist va decide să escaladeze conflictul cu Sudul democrat, atunci probabil o va face undeva în preajma alegerilor parlamentare din Coreea de Sud, care vor avea loc în aprilie, se mai arată în analiza New York Times.

Distribuie știrea