Când scăpăm de mască? Preşedintele Societății de Epidemiologie: Ținta va fi pusă în practică în funcție de situația de ansamblu. În Israel măsurile au fost luate când s-a ajuns la o rată de vaccinare de 50%

Joi dimineață, premierul Florin Cîțu a anunțat că de la 1 iunie se va sta fără mască pe plajă, cu condiţia distanţării între şezlonguri. Ministrul Sănătății a declarat miercuri seară, la TVR, că data de 1 august este una fezabilă pentru renunțarea la mască în spații deschise și în locuri neaglomerate. Când scăpăm totuși definitiv de masca sanitară? Experții sunt cei care vor da verdictul final. Subiectul a fost dezbătut în Ediție specială, la TVR, cu prof. dr. Doina Azoicăi, medic primar epidemiolog şi preşedintele Societății Române de Epidemiologie.

VEZI și Premierul Florin Cîţu: Fără mască pe plajă de la 1 iunie, cu distanţare între şezlonguri

Categoric este pozitivă punerea unor ținte din acestea pe care trebuie să le atingem și una din ținte este această renunțare la mască, pe care o așteaptă toată lumea care a perceput destul de greu această obligație de a se proteja. Însă, ca specialist, ca epidemiolog, totuși voi puncta faptul că această țintă va fi pusă și în practică în funcție de situația epidemiologică, care știți că e într-o permanentă dinamică și categoric vizavi de atingerea acestui număr important de persoane vaccinate – 5 milioane – iată în Israel aceste măsuri au fost luate atunci când s-a ajuns la o rată de vaccinare de 50% sau peste 50%„, a declarat prof. dr. Doina Azoicăi.

„Este de dat speranțe că acest lucru se poate întâmpla, însă este responsabilitatea, la fel, a fiecăruia”, a precizat specialistul.

Potrivit medicului, s-ar putea renunța la mască în spații deschise, dacă nu sunt zone aglomerate și dacă situația epidemiologică de ansamblu o permite.

„Este de preferat ca un număr cât mai mare de persoane – sigur, 5 milioane de persoane sau chiar mai mult – să fie vaccinate, astfel încât, într-adevăr, să se justifice măsura aceasta în care populația poate să fie mult mai relaxată decât în etapele anterioare sau chiar în etapa actuală”, a explicat prof. dr. Doina Azoicăi, referindu-se la modelul oferit de Israel.

Preşedintele Societății Române de Epidemiologie și-a exprimat încrederea că situația va evolua la fel și în România, mai ales în contextul organizării maratoanelor de vaccinare.

Da, să știți că sunt optimistă pentru că văd mobilizarea tuturor celor care trebuie să contribuie la aplicarea acestei strategii de vaccinare. Este o strategie de vaccinare foarte dinamică, foarte logică, a conchis prof. dr. Doina Azoicăi.

Ministrul Sănătății a declarat miercuri seară la TVR 1 că data de 1 august este una fezabilă pentru renunțarea la mască în anumite condiții – în spații deschise și în locuri neaglomerate.

„Depinde unde renunțăm la mască. Încurajez și eu renunțarea la mască în anumite condiții: în afara spațiilor închise, în locurile care nu sunt aglomerate. Pentru aceste zone termenul de 1 august cred că este unul fezabil”, a declarat Ioana Mihăilă.

Source

Distribuie știrea