Candidați cu dosare, gata de un nou mandat. Pregătiri de campanie, dar și de procese. „Dacă DNA-ul intră într-o primărie, înseamnă că imediat primarul are dosar penal?”

Mai este puțin și intrăm în campanie electorală pentru alegerile locale și europarlamentare, dar listele de candidați încă se negociază. Partidele – şi de la putere, și din opoziţie – nu ezită nici acum să mizeze pe candidaţi controversaţi, suspectaţi de diverse ilegalități, inclusiv de corupţie. De la Iaşi la Călăraşi şi Prahova, de la Bucureşti la Bacău, candidaţii la diverse primării şi consilii Judeţene vor trebui să se ocupe şi de campanie, dar şi să se prezinte la procese.

Liberalii merg la Iași pe mâna actualului primar, Mihai Chirica, și a actualului șef de Consiliu județean, Costel Alexe.

Ambii au șanse mari să obțină noi mandate, dar trebuie și să limpezească în instanță dosare penale în care sunt acuzați de infracțiuni precum abuz sau complicitate la abuz în servicu și delapidare.

Un caz special este și la Prahova.

Filiala liberalilor a decis ca Iulian Dumitrescu să candideze pentru încă un mandat la președinția Consiliului județean. În urmă cu o lună și jumătate însă, Dumitrescu și-a dat demisia din funcțiile din partid, după ce a fost acuzat de luare de mită.

El nici nu are dreptul acum să își exercite funcția de președinte de consiliu.

Nicolae Ciucă, preşedintele PNL: „Propunerea trebuie să vină de la filială, iar la nivelul conducerii politice sunt celelalte elemente de analiză, pe care le vom avea în vedere și de care vom ține cont atunci când vom lua decizia.”

La Călărași, președintele Consiliului județean, Vasile Iliuță, va candida din nou și consideră că justiția îi pune bețe în roate.

DNA a făcut recent percheziții la sediul instituției, într-un dosar cu acuzații de abuz în serviciu, în care ar fi vizat inclusiv Iliuță.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: „Dacă DNA-ul intră într-o primărie, înseamnă că imediat primarul are dosar penal? N-am văzut, dar eu îl susțin pe domnul Iliuță pentru că până acum nu este niciun anunț că are un dosar penal, că este urmărit penal, că are vreo decizie, dacă va avea o decizie de control judiciar, clar, este exclus să susțin.”

Cazuri controversate găsim și în opoziție.

Primarul USR al Bacăului, din nou candidat din partea Dreptei Unite, are calitatea de suspect într-un dosar, dar și el consideră că, de fapt, totul e doar o modalitate de a-i compromite șansele de a fi reales.

La sectorul 1, și Clotilde Armand este inculpată după ce și-ar fi folosit funcția pentru favorizarea unei persoane. Și ea vorbește despre un abuz pus la cale la începutul campaniei electorale.

Distribuie știrea