
Încă o zi caniculară cu restricţii de circulaţie pentru transportatori, dar şi cu drumuri care sunt grav deformate de căldura excesivă. Pe noul pod din Brăila, o bandă este închisă din cauza asfaltului deformat. Iar pe autostrada București-Pitești, mai multe mașini au rămas fără cauciucuri, după ce au trecut peste rosturile de dilatare. Mulţi şoferi de TIR au ignorat restricţiile şi au circulat inclusiv în miezul zilei, când trebuiau să rămână în parcări. Poliţiştii au dat amenzi, dar în puţine locuri. În lipsa ploilor, după câteva zile toride, şi lacurile au început să sece. Nivelul apei în unele zone de agremet este atât de mic, încât vaporaşele au rămas blocate la mal.
O bandă de mers de pe podul de la Brăila este din nou închisă, la aproape un an de la inaugurare. Asfaltul s-a deformat atât de mult, încât este un pericol pentru trafic. În plus, vremea caniculară a adus restricții de tonaj pe tot podul. Nerespectate însă.
Alina Salanţi, corespondent TVR: Deși mașinile cu tonaj mai mare de 7,5 tone nu au voie să circule pe podul de la Brăila între orele 12.00 și 20.00, totuși, astăzi, sute de tiruri au circulat pe aici fără niciun fel de probleme.
Nestingheriți au circulat și transportatorii care au avut drum prin județul Timiș.
Compania de drumuri susține că a transmis deciziile despre restricții și Poliției Române.
Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR: Încă de pe data de 18, de când am luat deciziile, le-am transmis IGPR-ului. Noi putem să constatăm cum se deteriorează drumul, dar, în mod normal, Poliția ar trebui să-i tragă pe dreapta, să-i ducă în prima parcare, dacă nu să-i amendeze. Dacă nu respecți legea de bună voie, orice ți s-ar face, vei continua să nu o respecți.
Într-un răspuns pentru Știrile TVR, Poliția Română transmite că informarea Companiei de drumuri a fost adusă la cunoștința polițiștilor rutieri din județe. Și peste 60 de transportatori au fost sancționați în ultimele ore, pentru că nu au respectat restricțiile de tonaj.
Citește și: Restricţii de circulaţie pentru autovehiculele mai mari de 7,5 tone, în perioada 21-24 iunie
Transportatorii sunt nemulțumiți și susțin că alta ar fi fost soluția pentru zilele caniculare.
Constantin Isac, președinte consiliu director UNTRR: Ce facem? Limităm efectele fenomenului invocat sau mai bine eliminăm cauza. Iar cauza nu este neapărat temperatua ridicată, ci calitatea infrastructurii. Aici trebuie să lucreze CNAIR, de fapt. Ce ar face țările care au astfel de temperaturi timp de 3 luni sau 6 luni pe an? Ar opri economia?
Pe autostrada Bucureșți-Pitești, mai multe mașini s-au ales cu cauciucurile tăiate, după ce rosturile de dilatare au cedat din cauza temperaturilor ridicate.
Citește și: CFR Călători: Trenurile vor avea întârzieri, din cauza restricţiilor de viteză impuse de vremea caniculară
Canicula a devenit atât de severă încât și apa din lacuri a început să sece
Vaporașul care făcea curse de agrement pe lacul IOR din Sectorul 3 nu va mai circula o vreme. Nivelul apei a scăzut cu aproape 50 de cm și nu mai permite navigarea.
Lacul IOR a fost amenajat la începutul anilor ‘60. Este al doilea ca mărime din Bucureșți, după Herăstrău. Este alimentat din izvoare subterane.
Daniel Diaconu, conf.univ.dr. Facultatea de Geografie: Aportul de apă este diminuat dat fiind faptul că, în ultimii ani, am avut o secetă hidrologică pedologică accentuată și, din acest motiv, apele subterane au înregistrat un nivel foarte scăzut și nu mai pot alimenta aceste lacuri de suprafață, care se află mai ales în zonele de câmpie.
Dan Gheorghe, jurnalist TVR: Situația lacului IOR din Bucureșți nu e singulară. Perioadele prelungite de secetă și se caniculă din ultimii ani au afectat grav rezerva de apă a lacurilor din bazinele hidrografice Buzău, Ialomița, Prut, Bârlad, Vedea, din zona Olteniei și din Câmpia de Vest, potrivit datelor furnizate de Apele Române.