Canicula şi seceta lasă fără apă fântânile din satele botoşănene. Mai mulţi voluntari vin în ajutor și sapă fântâni de mare adâncime

Seceta și canicula transformă în coșmar alimentarea cu apă. Suferă deopotrivă pământurile arabile, dar și comunitățile rurale sau urbane. În zonele izolate din judeţul Botoşani, cum este satul Nicolae Bălcescu, de exemplu, oamenii și animalele au rămas fără apă potabilă. Singura lor salvare este distribuirea de apă cu cisternele, asigurată zilnic de autoritățile locale. Impresionaţi de povestea localnicilor, membrii unei organizații caritabile strâng fonduri pentru săparea unor fântâni de mare adâncime acolo unde pânza freatică este compromisă.

În cătunul Nicolae Bălcescu, din comuna Coțușca, localnicii trăiesc din creșterea animalelor și nu au fir de apă. Ca să supraviețuiască împreună cu animalele din gospodărie cară apă în butoaie, de la 10 kilometri depărtare.

Pe caniculă și secetă, lipsa apei devine o adevărată problemă de supravieţuire pentru oamenii din zonă.

Viorel Ciobanu, primarul comunei Coțușcă: În ultimii ani, stratul freatic s-a retras, nu sunt capacități ca să aduci apă la om acasă. Luăm în calcul pentru următorul an ca investiție să facem un puț de mare adâncime, la 150 de metri.

Deocamdată, câţiva oameni inimoși au săpat o fântână, cu bani strânși din donații.

Implicat în campania Dăruiește Apă este și un vlogger din Onești, care acum trăiește în Marea Britanie.

Însă ghinionul se ține scai de oamenii din Nicolae Bălcescu. Apa din noua fântână nu e bună de băut.

Bărbosu, vlogger: Eu mi-aș dori foarte mult să putem să găsim soluții, să putem să-i ajutăm pe oamenii ăștia. Să vedem unde sunt cazurile cele mai critice și măcar acolo să începem să construim o fântână și, dacă mai reușim să adunăm niște bani, să mai construim încă una și încă una, astfel încât oamenii ăștia să beneficieze de apă.

În cadrul campaniei Dăruieste Apă, voluntarii strâng fonduri pentru a construi urgent 5 fântâni în zona Darabani din județul Botoşani.

Distribuie știrea