Cărbunele, o soluție pentru ca România să-și reducă dependența de importurile din Rusia. Guvernul anunţă că va reporni unele capacităţi de producţie ale Complexului Energetic Oltenia

România caută surse alternative de energie pentru a-şi reduce dependenţa de importurile din Rusia. Iar cărbunele pare să fie o soluţie. Guvernul anunţă că va reporni unele capacităţi de producţie ale Complexului Energetic Oltenia, închise anterior.Vor fi reangajaţi oameni în Valea Jiului, dar vor începe şi proiecte inovative precum realizarea unor capacităţi modulare de producere a Energiei Nucleare.

09 Martie 2022, 19:21 |

E nevoie de mai multă energie produsă în România, mai ales în contextul conflictului din Ucraina. Premierul a discutat în ultimele zile cu reprezentanți ai companiilor de stat și cu investitori străini. Repornirea turbinei de la Complexul Energetic Oltenia ar urma să producă încă 300 de MW, din luna mai. Alți peste 200 de MW vor veni până la finalul anului de la Centrala de la Iernut, proiect al Romgaz, care este aproape de finalizare. S-a convenit și o colaborare cu o companie americană care produce soluții inovative pentru reactoarele nucleare modulare de mici dimensiuni, cu o putere instalată de 20 MWh.

Planurile actuale ale autorităților includ și crearea de locuri de muncă.

Florin Cîțu: Este clar că în această situație complicată, toată Europa se uită la resurse alternative pentru a produce energie și România avea deja aceste resurse. Vom vedea dacă avem cărbune și dacă va trebui să importăm. Asta înseamnă că va trebui să angajăm vreo 600 de persoane, din nou. Repornirea, deocamdată, se va face pentru această situație, vedem cât ține această situație.

De anul viitor investițiile pentru obținerea energiei din sistemul hidro ar urma să asigure alți 200 de MW, anunță guvernul.

Pentru dezvoltarea unor capacități noi de producere a energiei, inclusiv din surse regenerabile, se vor intensifica planurile de investiții din Fondul de Modernizare. În această lună, vor fi lansate apeluri de proiecte în valoare de 960 milioane euro, care vor genera o suplimentare de 260 MW.

Source

Distribuie știrea