Preţurile carburanţilor au crescut continuu în ultima vreme. Distribuitorii pun scumpirile pe seama evoluției cotației barilului de petrol, care a ajuns la 90 de dolari, cel mai ridicat nivel din ultima jumătate de an. Analiștii nu exclud ca benzina și motorina să se scumpească și mai mult, odată cu minivacanța de 1 Mai și de Paști, când cererea va crește.
Numai de la începutul lunii, benzina s-a scumpit în medie cu 12 bani pe litru, iar motorina, cu 11 bani, conform statisticilor din piață. Pare infim, dar adunat ban cu ban, la jumătate de rezervor sau la un plin, suma este semnificativă.
În doar două săptămâni, am ajuns să plătim mai mult, pentru un plin cu 50 de litri de benzină, cu 6 lei, iar pentru unul cu 50 de litri de motorină, cu 5 lei și 50 de bani.
De exemplu, în București, cel mai ieftin sortiment de benzină se vinde acum cu 7 lei și 24 de bani, iar cel mai scump cu 7 lei și 43 de bani. Motorina standard costă mai mult, între 7 lei și 47 de bani și 7 lei și 59 de bani, în funcție de distribuitor.
În unele benzinării, sortimentele premium de benzină au ajuns să coste chiar și peste 8 lei litrul, aproape cât cele de motorină.
Distribuitorii pun creșterile de prețuri pe seama evoluției cotației barilului de petrol și nu exclud noi scumpiri.
Prețul petrolului Brent a ajuns la 90 de dolari pe baril, cel mai ridicat din ultimele șase luni. Analiștii spun că e o consecință a situației tot mai tensionate în Orientul Mijlociu.
Iranul e al treilea cel mai mare producător din OPEC. Experții în energie estimează că și în perioada următoare cele mai mari creșteri de prețuri ar putea să apară tot la benzină.
Pe piața internațională, cantitățile disponibile sunt mai mici după ce de la 1 martie Federația Rusă a suspendat, temporar, exporturile.