• Sat. Nov 27th, 2021

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

Carne de porc românească mai scumpă și importuri mai mari. Unele măcelării o vând chiar și cu peste 20 de lei kilogramul

Nov 16, 2021

Carnea de porc românească va fi mai scumpă de Sărbători. Deși suntem abia la jumătatea lunii noiembrie, unii comercianți au crescut, deja, prețurile chiar și cu 2 lei pe kilogram, pe motiv că au cheltuieli mai mari cu utilitățile și cu achiziția mărfii. Fermele românești au efectivele tot mai reduse din cauza pestei porcine africane și mai asigură doar o mică parte din necesarul de consum.

16 Noiembrie 2021, 17:48 (actualizat 16 Noiembrie 2021, 19:52) |

Măcelariile din București vând unele preparate din carne de porc românească chiar și cu peste 20 de lei kilogramul.

Unii comercianți au crescut deja prețurile cu 10% față de perioada similară a anului trecut.

Alții, care nu au scumpit carnea, încă mai fac calcule și vor lua o decizie în decembrie.

Și în țară, prețul cărnii de porc e în ușoară creștere față de perioada similară a anului trecut, arată datele oficiale. Comercianții reclamă cheltuieli mai mari cu utilitățile, dar și cu achiziția cărnii din abatoare. Cei care au propriile ferme au costuri în plus cu hrana animalelor.

IOAN LADOȘI, președinte, Asociația Crescătorilor de Porci din România: Prețul care se oferă de către micul crescător este chiar de 15-16 lei pe kilogram în viu, în contextul în care noi, la ora actuală, de la poarta fermei îl vindem cu 5,5 – 5,6 lei kilogramul în viu.

Fermierii au pierderi mari mai ales din cauza pestei porcine africane. Numai anul acesta, numărul animalelor care au murit din cauza bolii s-a dublat față de 2020. De la aproximativ 200.000, la peste 400.000.

Cu efectivele reduse de pesta porcină africană, producătorii români mai reușesc să asigure doar o mică parte din necesarul de consum. Aproximativ 70% din carnea de porc pe care o consumăm vine din import din țări precum Germania, Spania și Danemarca.

Pentru moment, carnea de porc din import e mai ieftină decât cea românească.

Fermierii nu exclud ca importurile să crească și mai mult odată cu cererea tot mai mare de carne de porc din perioada Sărbătorilor.

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *