Se anunță scumpiri la carnea de porc până de Crăciun. Reprezentanţii industriei alimentare spun că preţul unui kilogram va creşte şi cu 10%. Importurile, pesta porcină şi seceta sunt cauzele acestor majorări.
Kilogramul de muşchiuleţ se vinde acum la măcelăriile din pieţe cu mai bine de 45 de lei, pulpa dezosată şi spata costă în jur de 25 de lei, iar cotletul se apropie de 30 de lei kilogramul.
Mădălina Chiţu, jurnalist TVR: Numai în ultimul an carnea, preparatele și conservele din carne s-au scumpit, în medie, cu 3,5%. Asta înseamnă chiar şi câţiva lei la fiecare kilogram. Carnea de porc ocupă locul 2 în topul scumpirilor din această categorie.
Reprezentanţii industriei alimentare spun că, pe măsură ce ne apropiem de Sărbătorile de Iarnă, preţurile cresc tot mai mult. Scumpiri sunt rezultatul secetei, al pestei porcine, dar mai ales al importurilor.
Dragoş Frumosu, preşedinte Sindalimenta: Astăzi importăm sigur 80%, dacă nu cumva în ultima perioadă s-a depăşit procentul. Importul înseamnă sigur şi un joc al preţului, pentru că, pe de o parte, trebuie văzut preţul la nivel european şi mondial la carnea de porc, pe de altă parte, importatorul care, profitând de necesarul României, atunci sigur va avea un rol important în stabilirea preţului.
Carnea de pui din Ucraina a devenit sperietoarea crescătorilor europeni
Mai ieftină, mai puțin reglementată, vinovată de „denaturarea concurenței”: carnea de pui ucraineană, importată în Uniune în cantitate dublă între 2021 și 2023, a devenit sperietoarea crescătorilor europeni.
Adrian Balaban, producător de carne de porc: Costul de producţie anul acesta va fi un pic mai mare, cel puţin în a doua parte a anului şi spre sfârşitul anului, pentru că atunci când vom începe să folosim noua recoltă de porumb, care nu prea a fost şi ceea ce este, este la preţuri foarte mari. Pesta porcină aficană implică cheltuieli suplimentare în ceea e înseamnă bio-securitatea, pe care le avem incluse în costul nostru de producţie.
Românii văd deja scumpiri la raft.
Am cumpărat carne de porc. Pulpă. Preţurile, cel puţin să comparăm cu anul trecut, unele s-au dublat.
Cumpărăm mai puţin. Nu renunţăm, pentru că sunt proteine şi trebuie să mâncăm şi astea.
Studiem piaţa. Un pic mai scumpă, dar asta e situaţia.
În preajma Crăciunului, industria alimentară estimează că vom plătim cu 10% mai mult decât acum pentru un kilogram de carne de porc.