Un palat cu numeroase ornamente și cu o tâmplărie deosebită dau acum un farmec deosebit orașului. Și pentru că are nenumărate bijuterii arhitecturale, Oradea este singurul oraș din România inclus în Rețeaua Europeană a Orașelor Art Nouveau.
Palatul Adorján 1 a fost construit în 1903 și, patru ani mai târziu, proprietarul și un asociat au comandat ridicarea Vulturului Negru, o clădire emblematică pentru stilul Art Nouveau.
Orădenii sunt mândri de recuperarea acestor palate.
Reabilitarea celor două palate costă aproape 3 milioane de lei.
Emodi Tamas, arhitect: A fost o lucrare destul de complexă având în vedere varietatea decorului care caracterizează atât faţadele dinspre piaţă, cât şi faţadele din interior. Este vorba de tot felul de tehnici specifice tencuielii, unde s-a utilizat şi ipsos, s-a utilizat şi mozaic.
Casă Adorján 1, prima clădire în stil Art Nouveau reprezentativă din oraş, a fost locuinţa avocatului Emil Adorján şi a familiei sale. În a doua clădire, avocatul avea, în epocă, apartamente pentru închiriat.
Dr. Diana Iancu, muzeograf, Muzeul Țării Crișurilor, Oradea: Emil Adorján a fost o persoană marcantă a orașului Oradea, a făcut parte din comunitatea evreiască, a fost și un renumit scriitor, publicist. A avut același destin tragic, a sfârșit în lagărele naziste, a fost deportat în 1944, a murit la lagărul nazist Mauthausen.
Palatele Adorján erau printre ultimele clădiri de patrimoniu din Oradea nereabilitate.
Octavian Haragoş, purtător de cuvânt, Primăria Oradea: Oradea are un număr foarte mare de clădiri cu valoare deosebită, e pe primele locuri la orașele din Europa care dețin clădiri stilului secession.
De 13 ani, orașul bihorean face parte din rețeaua Art Nouveau, alături de Barcelona, Bruxelles, Budapesta, Glasgow, Munchen, Paris sau Viena. Iar în 2022, Oradea le-a surclasat și a fost desemnată cea mai frumoasă destinație Art Nouveau din Europa.
Curentul artistic a apărut în a doua jumătate a secolului al-XIX-lea și a ținut până la începutul Primului Război Mondial.