Departe de zgomotul marilor oraşe, într-un sat liniştit din Hunedoara, copiii învaţă chimie. Şi nu oricum, ci făcând experimente într-un laborator amenajat în gospodăria unui profesor ieşit la pensie. Tiberiu Stroia a tranformat o anexă în Casă Ştiinţei şi îi ajută pe elevi să descifreze sau să aprofundeze legile chimiei, fizicii și matematicii.
Jurnalist în prezent, Tiberiu Stroia, a fost profesor de matematică și chimei și a dorit să îi ajute în continuare pe copii. A făcut o asociație și a transformat o anexă din curtea casei din Săcămăş, Hunedoara, într-un laborator de chimie, unde experimentele sunt la ordinea zilei.
Casă Științei, cum o numește, a crescut în timp. Dacă la început doar 2,3 copii veneau la meditațiile gratuite, acum sunt zeci de elevi dornici să învețe mai multe.
Tiberiu Stroia, profesor de chimie şi matematică: Pentru că sunt pasionat de chimie și am zis să fac un laborator pt mine la bătrânețe să amestec și eu niște subst și lucrând cu copiii mi-am dat seama că menirea laboratorului ar trebui să fie alta. Există cea mai mare întrebarea copiilor: la ce folosește matematică și asta se poate arăta doar într-un laborator, ori asta e marea problemă a sistemului de educație român. Nu facem legătura între matematică și celelate științe, iar fără experiment nu există chimia și fizica.
Copiii îl consideră pe profesorul Tiberiu Stroia un adevărat prieten și vin cu plăcere în laboratorul lui în care descifrează magia chimiei. Sunt 14 acum, majoritatea olimpici.
Proiectul început în urmă cu trei ani se bazează pe două principii: promovarea științei prin activități de laborator, care de multe ori lispesc în școală și pregătirea unor elevi pentru olimpiade și concursuri de chimie și matematică. Dar fostul profesor face și tabere de știință, nopți de observații astronomice și expediții cu caracter științific. Iar de curând a fost înființat și un canal de Youtube, unde orice elev poate viziona activitatea din Casa Științei.