Casa Verde Fotovoltaice, unul dintre cele mai aşteptate programe de mediu are în sfârşit un buget aprobat pentru acest an. Autorităţile anunţă că primele înscrieri în program ar putea fi posibile la jumătatea lunii aprilie. Prin acest program statul decontează 25.000 de lei, iar beneficiarul contribuie cu 2.500 lei. În trecut, programul s-a lovit de nenumărate probleme, în special legate de analiza dosarelor. Acum analiza cade în sarcina companiilor care instalează panouri fotovoltaice.
Alexandru Moisei din Videle, judeţul Teleorman, a investit patru mii de euro într-un sistem de 20 de panouri fotovoltaice care îi asigură tot necesarul de energie. Se întâmpla în 2018, iar investiţia s-a amortizat rapid.
Alexandru Moisei, proprietar panouri fotovoltaice: Îmi veneau facturi foarte mari, între 550 şi 750 de kW lunar. Bine, ud mult, aici pe timp de vară se udă mult având în vedere grădinile, serele şi aşa mai departe. Dar totuşi erau preţurile exagerat de mari. În primul an s-a amortizat toată investiţia, n-am avut nicio problemă. De atunci şi până în prezent sunt facturi pe zero.
Cei care vor panouri fotovoltaice, dar nu au resurse financiare proprii trebuie să ştie că Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 va lua startul în câteva săptămâni. În următoarele zile ghidul de finanţare urmează să fie lansat în consultare publică şi trebuie finalizată şi aplicaţia informatică prin intermediul căreia doritorii se vor putea înscrie. Statul decontează 25.000 de lei pentru sisteme voltaice de 3 kw putere instalată.
Andrei Antipa, vicepreşdintele Administraţiei Fondului pentru Mediu: După jumătatea lunii aprilie persoanele fizice vor putea depune (n.r. cererile). Programul se va derula mult mai repede ca cele precedente, iar persoanele fizice vor putea avea panourile pe casă până la sfârşitul anului. Prima se va mări la 25.000 lei, cu 10% cofinanţare. Practic, costul pentru un sistem de 3kW va fi undeva la 27.500 lei. Din care statul decontează 25.000 lei.
Pentru anul acesta, Administraţia Fondului pentru Mediu a decis ca analiza şi aprobarea dosarelor să o facă firmele care montează panourile fotovoltaice.
Paul Varga, proprietar firmă panouri fotovoltaice: Responsabilitate pusă pe spatele nostru. + 42.38 Ne înhămăm la un risc. Noi nu avem de unde să ştim dacă există un contract de comodat pe locul respectiv, dacă nu există un contract de comodat, dacă există un SRL pe adresa respectivă sau dacă nu există.
Primul pas va fi înscrierea în program, prin intermediul aplicaţiei. Doritorii vor răspunde unui chestionar scurt şi vor ataşa copia cărţîi de identitate. În termen de 90 de zile, din lista aprobată de AFM, aceste persoane trebuie să îşi aleagă o firmă care să le monteze panourile. Ulterior, respectivele companii îşi vor primi banii de la Mediu doar după ce fac dovada instalării panourilor.
Tanczos Barna, ministrul Mediului: Vorbim de un buget la prima aprobare de peste 2 miliarde de lei. Ne aşteptăm că la rectificarea din vară să putem completa aceste buget cu fonduri europene şi fonduri de la AFM până la cel puţin 3 miliarde ed lei. Programul prevede posibilitatea instalării acestor sisteme de panouri fotovoltaice pe cel puţin 80.000 de case în această primă fază urmând să completăm bugetul la retificare.
Anul acesta, în premieră, vor putea accesa programul şi ONG-uri sau unităţile de cult care oferă servicii sociale.