Căsătoriile între persoane de același sex. Judecătorii din Japonia iau hotărâri contradictorii

08 Iunie 2023, 14:00 (actualizat 08 Iunie 2023, 14:04) Știrile TVR |

Japonia, singura țară din G7 care nu recunoaște legal uniunile între persoane de același sex

Hotărârea complicată instanței din Fukuoka vine după ce alte patru instanțe au ajuns la concluzii diferite. Se întâmplă înaintea unei dezbateri parlamentare pe acest subiect.

Cinci instanțe districtuale au ajuns în mod individual la trei concluzii ca răspuns la procesele din partea membrilor comunității LGBTQ+. Două instanțe din Sapporo și Nagoya au spus că interzicerea căsătoriilor între persoane de același sex este neconstituțională. Una, din Osaka, în 2022, a considerat că este constituțional să interzici căsătoriile între persoane de același sex, pentru că interdicția a fost în conformitate cu constituția postbelică, ce definește căsătoria ca fiind bazată pe „consimțământul reciproc al ambelor sexe”. Iar două instanțe au spus că este „în stare de neconstituționalitate”.

Reclamanții din cauzele judecătorești din Sapporo, Osaka și Tokyo au făcut apel împotriva hotărârilor după ce cererile lor de daune au fost respinse. Instanța din Fukuoka a respins cererea a trei cupluri LGBTQ+ ca statul să le plătească despăgubiri pentru că le-a refuzat dreptul de a se căsători, potrivit Kyodo. Celelalte patru instanțe au respins și cererile de despăgubire.

Joi, tribunalul de la Fukuoka a declarat că legile actuale privind căsătoria sunt „într-o stare care încalcă” o secțiune a articolului 24 din Constituție care se referă la „demnitatea individuală și egalitatea între sexe”, potrivit agenției de presă Kyodo. Dar instanța a decis că actualul cadru legal nu a încălcat alte părți ale constituției, inclusiv o clauză care asigură egalitatea în fața legii.

Japonia, singura țară din G7 care nu recunoaște legal uniunile între persoane de același sex, a fost supusă unei presiuni crescânde pentru a promova egalitatea căsătoriei.

Cele cinci hotărâri au reaprins dezbaterea privind uniunile între persoane de același sex, cu câteva zile înainte ca Parlamentul japonez să adopte un proiect de lege care promovează „înțelegerea” membrilor comunității LGBT+, dar care nu abordează lipsa statutului legal pentru cuplurile de același sex.

Proiectul de lege urma să fie dezbătut înainte de summitul G7 de la Hiroshima, dar opoziția conservatorilor din cadrul Partidului Liberal Democrat (LDP) de guvernământ a forțat Guvernul să prezinte o versiune atenuată. Proiectul de lege prevedea inițial că „discriminarea este inacceptabilă”, dar acum afirmă că „discriminarea neloială” nu ar trebui tolerată. Iar criticii spun că această formulare a făcut legislația lipsită de sens.

În timp ce militanții pentru drepturilor LGBTQ+ au salutat hotărârile judecătorești care descriu interdicția drept o încălcare a drepturilor constituționale, lipsa unanimității ar putea fi privită ca un mic eșec în campania pentru egalitatea căsătoriei.

Premierul Fumio Kishida a susținut că interzicerea căsătoriilor între persoane de același sex „nu este discriminatorie” și că legalizarea acesteia ar „schimba fundamental societatea”. Criticii l-au acuzat pe Kishida că ține partea conservatorilor din partidul său, ignorând sondajele de opinie care arată că până la 70% dintre oameni susțin legalizarea uniunilor între persoane de același sex.

Mai mulți membri ai partidului premierului au fost criticați pentru că au făcut remarci homofobe, iar Kishida a concediat un consilier senior la începutul acestui an, după ce a spus că nu ar vrea să locuiască alături de un cuplu LGBTQ+.

Oamenii care fac lobby în domeniul afacerilor au cerut o schimbare, argumentând că Japonia se va lupta să rămână competitivă la nivel global, dacă nu face mai mult pentru a promova diversitatea, inclusiv egalitatea căsătoriei.

Peste 300 de municipalități din Japonia permit cuplurilor de același sex să încheie acorduri de parteneriat, dar drepturile lor sunt limitate. Partenerii nu au voie să moștenească bunurile celuilalt sau să aibă drepturi parentale asupra copiilor celuilalt și nu există nicio garanție legală că se pot vizita unul pe celălalt în spital.

Un articol de Arina Delcea

Source

Distribuie știrea