Case tradiţionale sunt readuse la viaţă în inima Bucovinei, la Ciocănești

În comuna Ciocănești din Buovina, una dintre cele mai pitoreşti din ţară, o mână de oameni restaurează casele abandonate exact ca odinioară. Toată comunitatea are de câştigat de pe urma lor, dar mai ales turiştii, care pot admira cele 8 căsuţe desprinse parcă din basmele populare.

Comuna Ciocănești din Obcinile Bucovinei este cunoscută ca un adevărat muzeu în aer liber. Fiecare casă spune o poveste și este totodată mărturie a priceperii meșterilor de altădată. Pentru a conserva acest tezaur public, autoritățile locale au accesat jumătate de milion de euro, bani europeni din PNRR și au început restaurarea primelor 8 locuințe tradiționale.

Unele dintre case riscau să se prăbuşească pentru că moştenitorii nu şi-ar fi permis renovarea lor.

Raveca Giosan se numără printre meșterii locali care iau parte la lucrările de restaurare și se mândrește că a învățat meserie chiar de la bunica ei.

Tradiția caselor decorate cu modele populare a prins și la tinerii din Ciocănești, care le folosesc ca sursă de inspirație pentru construcțiile noi.

Cele 8 case sunt luate de primărie prin contract de comodat pe parcursul lucrărilor. Apoi, la înțelegere cu proprietarii, acestea vor intra într-un circuit turistic și cultural.

Comuna Ciocănești se află pe Ruta Satelor Tradiționale și este vizitată anual de mii de turiști.

Distribuie știrea