Case vechi de 100 de ani, din zona de patrimoniu Grădina Icoanei din București, puse la pământ, deși autorizația pentru lucrări nu mai este valabilă

În Capitală, istoria urbană pierde teren în faţa excavatoarelor. Trei case vechi de 100 de ani dintr-o zonă de patrimoniu protejată sunt demolate, deși autorizația pentru aceste lucrări nu mai este valabilă. Primarul general al Capitalei a încercat să oprească utilajele, dar fără succes. Dezvoltatorii imobiliari nu au dorit să explice situația nici jurnaliștilor TVR.

23 Noiembrie 2021, 19:40 |

Cele 3 case vechi de peste 100 de ani de pe strada Icoanei sunt puse la pământ deși autorizația de demolare a expirat luna trecută.

Imobilele se află într-o zonă de patrimoniu protejată, chiar vizavi de Școala Centrală.

Dezvoltatorii imobiliari vor să construiască în locul lor un bloc de 4 etaje.

Da’ nu trăim în România și dumitale, și eu? De ce să ne mirăm? Fără autorizație de demolare? Bravo, tati„.

La fața locului a fost și primarul general, Nicușor Dan, cu intenția de a convinge dezvoltatorii imobiliari să oprească lucrările. Dar aceștia și-au văzut în continuare de treabă.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei:Situația e următoarea: ei au autorizație din octombrie 2020, cu valabilitate de 12 luni. Deci a expirat în octombrie 2021. Au solicitat prelungirea cu încă 12 luni. Prin dispoziție de primar, am respins prelungirea, având la bază un raport al arhitectului șef care spune că autorizația este nelegală„.

Edilul spune că, deși imobilele nu au valoare individuală de monument istoric, ele fac parte dintr-o zonă protejată și, prin urmare, toate documentele naționale și internaționale de protecție a patrimoniului spun că au valoare și trebuie păstrate sau încorporate în clădiri noi.

Emil Ivănescu, președintele Ordinului Arhitecților București:Nu ai voie să dărâmi într-o zonă protejată, decât după ce analizează dosarul și primește un aviz pentru acest tip de acțiune. Altfel, într-o zonă de patrimoniu nu poți să demolezi. Nu poți să demolezi dacă ai o autorizație expirată„.

Dragoș Porojnicu, jurnalist TVR: Deși le-am cerut un punct de vedere, proprietarii clădirilor au refuzat să stea de vorbă cu noi„.

Un punct de vedere am cerut și Inspectoratului de Stat în Construcții, cel care ar fi putut să facă lumină în acest caz.

Până la ora difuzării acestei știri nu am primit un răspuns.

Source

Distribuie știrea