Castelele nobililor maghiari din Transilvania, între mărire și decădere. În Alba, mai multe astfel de clădiri, salvate de la distrugere

Castelele nobililor maghiari din Transilvania, altădată simboluri ale puterii și opulenței, își duc mai departe existența de sute de ani, între mărire și decădere. Multe au fost renovate și găzduiesc evenimente culturale. Dar la fel de multe zac în ruine. În județul Alba, mai multe astfel de clădiri, încărcate de istorie, au fost salvate de la distrugere și restaurate.

01 Iulie 2021, 21:02 |

Secole de-a rândul în județul Alba nobilii maghiari au ridicat clădiri cu o arhitectură splendidă, folosite în special ca locuințe de vacanță. Multe dintre acestea au supraviețuit vremurilor.

Cel mai impresionant este castelul de la Sâncrai. Ajuns în proprietatea Consiliului Județean, acesta a devenit centru cultural.

În schimb, castelul Martinuzii de la Vințu de Jos, cu o istorie de cinci secole, riscă să dispară definitiv. Dupa 1945 a fost transformat în depozit de produse agricole și de brânzeturi, iar după 1990 a fost abandonat.

În urma cu 100 de ani, castelul Martinuzii era una dintre cele mai frumoase construcții de acest fel din Transilvania. Din păcate, din lipsa de interes a autorităților, după 1945 a ajuns într o stare jalnică.

Iar acum deși este pe lista monumentelor istorice, statul nu poate interveni deoarece castelul aparține Arhiecezei catolice de Alba.

O bună parte dintre aceste castele sunt incluse în circuitul public și pot fi vizitate în grup, cu programare prealabilă. Iar unele au o agendă culturală bogată.

Source

Distribuie știrea