Pe 9 iunie ne alegem nu doar reprezentanții în administrația locală și județeană, ci și pe cei din Parlamentul European. Anul acesta vor fi desemnați în total 720 de eurodeputați, prin votul direct al cetățenilor din cele 27 de state membre ale Uniunii. Dintre aceștia, 33 vor fi români. Cei 5 ani de mandat vin la pachet cu multe responsabilități, dar și beneficii.
1) Salariile europarlamentarilor sunt stabilite la 38,5 % din salariul de bază al unui judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Astfel, un deputat din parlamentul european este plătit cu aproximativ 10.000 de euro brut pe lună, ceea ce înseamnă peste 7.800 de euro net.
2) Pe lângă salariu, aleșii au parte și de o indemnizație de 4.950 de euro pe lună. Suma le permite să închirieze spațiul pentru biroul în care își desfășoară activitatea, să facă achiziții care țin de domeniul IT sau să își cumpere telefoane și abonamente. Eurodeputaţii primesc jumătate din indemnizaţie însă dacă, fără o justificare adecvată, participă la mai puţin de jumătate din şedinţele plenare dintr-un an parlamentar.
3) La toate acestea, se adaugă și o diurnă de 350 de euro pe zi, o sumă forfetară care acoperă cazarea, masa şi cheltuielile conexe activității de europarlamentar.
Aleșii își pot deconta deplasările în străinătate. Acestora li se rambursează, pe baza facturilor, costul real al biletelor de călătorie pentru participarea la reuniuni, fie că vorbim despre avion, tren sau mașină.
4) Deputaţii pot solicită și rambursarea cheltuielilor de deplasare și de cazare efectuate în alte ţări, în limita unei sume anuale maxime de aproximativ 4.800 de euro. Ei pot cere rambursarea cheltuielilor medicale, dar și a celor necesare pentru plata asistenților acreditați la Bruxellles sau locali.
Adică o alocare 28.696 euro/lună pentru asistenți și 13.856 lei/lună pentru asistent local România.