Cazul Pantelimon a deschis un subiect extrem de sensibil pentru români. Cine și cum ia decizia atunci când un pacient este în fază terminală, într-un pat de Terapie Intensivă? România, spun medicii, e cu mult în urma legislației din străinătate.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Este vorba despre o discuție mai largă, care trebuie făcută în societatea românească, care se referă la modul de tratament al pacienilor în stare terminală.
Declarația ministrului Sănătății se adaugă multiplelor voci apărute în ultima perioadă privind modul în care este tratat pacientul inconștient, despre care se consideră că nu se mai poate recupera.
Dorel Săndesc, vicepreşedinte al Societăţii Române de ATI: Constatăm că există un vid legislativ, care nu acoperă exact această parte și anume pacienții terminali, lipsa unor reglementări clare.
Însă un astfel de demers implică nu doar schimbarea unui protocol sau a unei legi.
Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași: Dreptul la viaţă este un drept inalienabil și atunci sigur că trebuie să ai un drept implicit de a lua decizii despre cum să mori, sunt decizii de Curte Constituţională, sunt decizii ceva mai complicate.
Un grup de medici români din Franța, scrisoare publică
80 de medici români, specializaţi în terapie intensivă, care lucrează în Franţa, explică, într-o scrisoare publică, faptul că cele 2 doctoriţe de la Sf Pantelimon s-au confruntat cu o situaţie fără ieşire.
Este un fel de „șah mat” în medicină, când orice ai face nu mai există o soluție bună, se arată în scrisoarea medicilor.
Explicația medicilor români din Franța legată de faptul că vidul legislativ a făcut posibilă tragedia de la Spitalul Sf. Pantelimon este susținută inclusiv de medici din România, experți în etică medicală, care reiterează faptul că, din punct de vedere legislativ, România se află la ani lumină distanță.
Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași: Medicii când discută cu familia nu sunt într-o stare de siguranță maximă, pentru că familia nu a obținut dreptul de tutelă sau curatelă, și atunci medicul ar trebui să ia o decizie în interesul superior al pacientului.
Vidul legislativ și dreptul la viață
Adrian Cuculis, avocat: Nimeni nu cred că poate să îi spună unui medic că mi-a murit mama, tu ești de vină, dacă el a respectat toate protocoalele. Despre asta e vorba, avem o țară profund creștin ortodoxă, iar noi, valorile astea, inclusiv generația mea, care e o generație relativ mai tânără, credem că, până în ultima secundă, trebuie să îți dai tot interesul.
Mai mult decât atât, pacienții din alte țări pot lua decizii în avans în ceea ce priveşte modul în care medicii pot acționa atunci când nu există șanse de vindecare, iar ei sunt inconștienți. Dar, în România, noțiuni precum directiva în avans sau o decizie de neresuscitare nu există.