Ce măsuri de siguranță se aplică în școlile private. Noua Lege a educației va lăsa unitățile de învățământ să ia măsurile adecvate

12 Mai 2023, 20:32 (actualizat 12 Mai 2023, 21:42) Știrile TVR |

La o unitate de învăţământ privată din nordul Capitalei în orice moment se ştie exact cine este în şcoală şi cine nu. Fiecare elev are un cod QR care este scanat la intrare. În clase, la prima oră, profesorii fac şi ei prezenţa într-o aplicaţie. Dacă se constată că vreun elev lipseşte, părinţii sunt contactaţi.

Tot părinţii pot completa în avans un formular prin care să anunţe că elevul nu va veni în ziua respectivă. La plecarea din şcoală fiecare copil scanează din nou codul QR. Doar dacă e verde poate pleca singur acasă.

Tot acest sistem a fost creat de câţiva angajaţi ai şcolii.

VALENTINA MITOIU, director financiar şi de operaţiuni: La un moment dat ne-am dat seama că, indiferent de ce facem noi cu sistemele pe care le avem acum, monitorizare video, prezenţă la clasă, profesorii de serviciu, nu e suficient. Nu putem spune cu sinceritate că ştim unde este fiecare copil şi atunci am încercat să căutăm soluţii. Ne-am strâns o echipă de oameni care ştiau foarte bine ce se întâmplă, am chemat şi colegii de la IT şi am creat această aplicaţie.

Doar elevii din ultimii doi ani de liceu au voie cu telefoanele în campus și doar în anumite zone. Ceilalți le lasă la intrare. La cursuri folosesc Ipad-uri conectate la un sistem care permite accesul doar la aplicaţii aprobate de profesori.

RALUCA TARCEA, manager de admitere şi comunicare: Plus, există în şcoala noastră o măsură luată special cu gândul la măsurile antibullying care trebuie luate în şcoli. Toaletele noastre au uşi transparente în zona comună.  Cabinele sunt individuale, dar şi ele au partea de jos distanţată de la sol astfel încât să vedem dacă sunt ocupate cabinele. Această măsură practic ne asigură că şi spaţiile private din pauză, unde copiii se strâng.

Apoi, în toate spaţiile comune au fost instalate camere de supraveghere. Dar nu şi în clase. Fumatul este strict interzis în perimetrul şcolii, dar şi pe o rază mare în jurul acesteia.

Și la o școală privată din Sectorul 3 al Capitalei accesul în unitatea de învățământ este atent verificat. De 7 ani, fiecare elev are propriul card pe care îl scanează când vine și când pleacă din școală. Și, de fiecare dată, părintele primește un e-mail.

Acolo sunt camere peste tot – în clase, pe holuri, în curtea şcolii, la cantină.

ALINA FARCAŞ, responsabil comunicare şcoală privată: Nu se iese nicăieri, tot ce au nevoie se află aici. Inclusiv o cafetteria. În timpul orei, fiecare profesor are acest hallpass pe care îl dă elevului, el poate să meargă la toaletă sau la cabinetul medical dacă se simte rău.

În alte şcoli, părăsirea unităţii de învăţământ se face doar în baza unui acord scris semnat de părinte. De exemplu, cei 900 de elevi ai altei şcoli private sunt supravegheaţi de 54 de camere video si de paznici atent selectați.

ALEXANDRA MARIN, director comunicare şcoală privată: Ei se asigură în timpul zilei că copiii nu ies decât în baza legitimaţiei, elevii de liceu au o astfel de legitimaţie. La începutul anului au primit acordul părinţilor pentru a ieşi în pauză sau a pleca neînsoţiţi.

In baza noii Legi a educației, și școlile de stat vor putea decide dacă instalează sisteme de supraveghere audio-video.

Peste 10.000 de cazuri de violenţă au fost înregistrate în şcoli, numai anul trecut.

Source

Distribuie știrea