Ce soluții are Guvernul pentru a crește încasările. Surse: Se discută creșterea impozitelor locale și renunțarea la anumite facilități pentru unele domenii

Guvernul are nevoie de bani și caută soluții să crească încasările, în special din taxe și impozite, dar și să reducă evaziunea fiscală. Ministrul Finanțelor a primit misiunea să facă o analiză a situației și să vină cu propuneri în maximum două săptămâni. Oficial, anul acesta nu vom avea taxe noi. Dar, surse guvernamentale susțin că sunt luate în calcul mai multe variante, care vizează cotele de TVA și impozitele locale.

19 Mai 2022, 14:40 (actualizat 19 Mai 2022, 15:04) Știrile TVR |

Discuțiile sunt în plină desfășurare, dar se detașează două variante aproape sigure – creșterea impozitelor locale și taxarea în funcție de valoarea proprietăților, nu a numărului lor.

Sunt încă analize pe cota unică de impozitare, dacă să se treacă sau nu la cota progresivă de la 1 ianuarie 2022.

Această idee pare însă să piardă teren și se tinde mai mult spre păstrarea unei cote unice, dar aceasta chiar să fie una unică, adică să se renunțe la excepțiile care sunt în prezent.

Surse social democrate spun că oricum peste 2-3 ani se va ajunge tot la impozitarea progresivă, pentru că asta este tendința peste tot în lume.

La Ministerul de Finanțe este agreată ideea unor deduceri mai multe și pentru mai multe categorii de persoane, pentru sănătate, educație, asigurări și nu doar pentru familiile cu copii.

Încă nu este clar ce se va întâmpla cu valoarea TVA.

Guvernul se concentrează pe soluții pentru o mai bună colectare la bugetul de stat.

Se ia în calcul la renunțarea la anumite facilități pentru unele domenii, în condițiile în care este nevoie de foarte mulți bani la buget.

Source