Cea mai fierbinte zi înregistrată vreodată a fost în această săptămână. „Nu este un record pe care să îl sărbătorim și nu va fi un record pentru mult timp”

07 Iulie 2023, 09:06 (actualizat 07 Iulie 2023, 09:09) Știrile TVR |

Cea mai fierbinte zi înregistrată vreodată a fost în această săptămână

Luni, temperatura medie globală a atins 17,01 grade Celsius, cea mai ridicată conform datelor Centrelor Naționale pentru Predicția Mediului din SUA, care datează din 1979. Recordul a durat o singură zi. Marți, a urcat la 17,18 grade Celsius, temperatura globală înregistrată și miercuri.

Recordul anterior de 16,92 grade Celsius a fost stabilit în august 2016.

Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene a confirmat că temperaturile globale de luni și marți au fost, de asemenea, record în datele sale, care datează din 1940.

În timp ce aceste înregistrări ale temperaturii globale se bazează pe seturi de date care datează de la mijlocul secolului al XX-lea, ele sunt aproape sigur cele mai calde pe care le-a văzut planeta într-o perioadă de timp mult mai lungă, spun unii oameni de știință, având în vedere ceea ce știm despre climă conform datelor extrase din nuclee de gheață și recife de corali.

Înregistrările din această săptămână sunt probabil cele mai calde din „cel puțin 100.000 de ani”, a declarat pentru CNN Jennifer Francis, om de știință la Woodwell Climate Research Center.

Experții avertizează că recordul ar putea fi doborât de mai multe ori în acest an. Robert Rohde, cercetător la Berkeley Earth, a declarat  într-o postare pe Twitter că lumea „s-ar putea să vadă câteva zile și mai calde în următoarele șase săptămâni”.

„Nu este un record de sărbătorit și nu va fi un record pentru mult timp”, a spus Friederike Otto, lector principal în știința climei la Institutul Grantham pentru Schimbări Climatice și Mediu în Regatul Unit.

Anul acesta s-au doborât deja recorduri de căldură în întreaga lume, cu consecințe devastatoare.

Sudul Statelor Unite s-a sufocat într-un val de căldură la sfârșitul lunii iunie, cu temperaturi mari și umiditate extremă. Creșterea temperaturilor în Mexic a ucis cel puțin 112 persoane din martie până acum.

Un val de căldură înfiorător în India a ucis cel puțin 44 de persoane în statul Bihar. China, de asemenea, a trecut prin mai multe valuri de căldură și a înregistrat cel mai mare număr de zile caniculare – în care temperatura maximă zilnică a depășit 35 de grade Celsius  – într-o perioadă de șase luni de la începutul înregistrărilor.

Regatul Unit a înregistrat cel mai călduros iunie de la începutul înregistrărilor în 1884, potrivit serviciului meteorologic național al țării, Met Office. Temperatura medie a lunii a fost de 15,8 grade Celsius, doborând recordul anterior cu 0,9 grade Celsius.

„Pe lângă variabilitatea naturală, încălzirea de fond a atmosferei Pământului din cauza schimbărilor climatice induse de om a sporit posibilitatea de a atinge temperaturi ridicate record”, a declarat Paul Davies, coleg principal și meteorolog șef la Met Office pentru extreme climatice.

Pe măsură ce criza climatică se intensifică, oamenii de știință sunt convinși că valuri de căldură record vor deveni mai frecvente și mai severe.

Noul record global de temperatură medie este un alt semnal de alarmă, a declarat Friederike Otto.

„Demonstrează doar că trebuie să încetăm să ardem combustibili fosili, nu peste zeci de ani, acum. Această zi este doar un număr, dar pentru mulți oameni și ecosisteme este o pierdere de vieți și mijloace de trai.”

Source

Distribuie știrea