• Mon. Jun 21st, 2021

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

Cea mai mare Lună a planetei Jupiter, surprinsă în prim-plan de o sondă a NASA

Jun 9, 2021
09 Iunie 2021, 13:06 (actualizat 09 Iunie 2021, 13:10) |

Sonda spaţială Juno

Juno a trecut luni pe lângă Ganymede, satelitul îngheţat al lui Jupiter, la o distanţă de 1.038 de kilometri de acesta, scrie Agerpres care citează The Guardian şi EFE.

Ultima dată când o sondă spaţială s-a apropiat atât de mult de acesta a fost în anul 2000, când Galileo a NASA a trecut pe lângă cea mai mare Lună din sistemul nostru solar. NASA a publicat marţi cele două imagini surprinse de Juno, în care pot fi observate craterele lui Ganymede şi formaţiuni lungi şi înguste, posibil asociate plăcilor tectonice. În una dintre imagini se poate vedea partea îndepărtată a satelitului natural, aflată în opoziţie faţă de Soare.

Ganymede este unul dintre cele 79 de Luni cunoscute din jurul planetei Jupiter, o gigantă gazoasă. Astronomul italian Galileo Galilei a fost cel care a descoperit pe Ganymede, în 1610, alături de următoarele trei cei mai mari sateliţi naturali ai lui Jupiter. Lansată în urmă cu un deceniu, sonda Juno fără echipaj uman orbitează Jupiter de cinci ani.

Juno va trimite zilele următoare mai multe imagini realizate în timpul trecerii sale prin apropierea Ganymede, iar întâlnirea sa cu Luna joviană ar putea oferi informaţii despre compoziţia acesteia, ionosfera, magnetosfera şi stratul de gheaţă, notează EFE. Totodată, oamenii de ştiinţă estimează că vor putea obţine date privind nivelul de radiaţii, ce vor putea fi utilizate de viitoare misiuni lansate către în sistemul jovian.

Sonda Juno, de mărimea unui teren de baschet, este prima proiectată să funcţioneze în centrul centurii de radiaţii a lui Jupiter şi prima care ajunge la o distanţă de 2.575 de kilometri de stratul său superior de nori.

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *