CEDO admite procesul în care Olanda acuză Rusia pentru rolul său în doborârea zborului MH17 deasupra Ucrainei, în 2014

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a anunțat că admite procesul intentat de Ucraina și Țările de Jos împotriva Rusiei pentru încălcări ale drepturilor omului în regiunile Lugansk și Donețk din Ucraina și implicarea în doborârea zborului MH-17, anunță Reuters și Guardian.

25 Ianuarie 2023, 17:07 (actualizat 25 Ianuarie 2023, 17:16) Știrile TVR |

Resturi din avionul MH17 prăbușit în Ucraina

Avionul Boeing 777 zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur când a fost lovit de o rachetă sol-aer în iulie 2014, într-o perioadă în care rebelii pro-ruși din Donbas, susținuți de regimul de la Moscova, purtau lupte împotriva forțelor ucrainene.

„Printre altele, instanța a constatat că zonele din estul Ucrainei aflate în mâini separatiste se aflau, de la 11 mai 2014 până cel puțin până la 26 ianuarie 2022, sub jurisdicția Federației Ruse”, a decis instanța într-o hotărâre pronunțată miercuri.

Cazul trece acum la stadiul de fond, fiind de așteptat să dureze încă unul sau doi ani înainte de emiterea unei decizii finale.

Sentința CEDO deschide poarta pentru cel puțin alte trei cazuri ale statului ucrainean împotriva Rusiei, care fuseseră suspendate până la luarea deciziei privind jurisdicția, notează sursa citată.

Țările de Jos și-au depus dosarul la CEDO în 2020, declarând că doborârea MH17 deasupra teritoriului din estul Ucrainei deținut de separatiști susținuți de ruși a încălcat convenția europeană a drepturilor omului.

Moscova a negat în repetate rânduri orice implicare în distrugerea aeronavei, care a ucis 298 de persoane.

Cele două cazuri ucrainene, care datează din 2014, se referă la ceea ce Kievul spune că ar fi practici administrative ale Rusiei în estul Ucrainei, cu încălcarea Convenției europene a drepturilor omului.

În noiembrie 2022, doi ruși și un ucrainean au fost condamnați pe viață de un tribunal olandez în cazul doborârii avionului Malaysia Airlines. Judecătorii olandezi au stabilit că avionul a fost doborât de o rachetă rusească, deasupra unui teritoriu controlat de separatiștii pro-ruși din Ucraina, în iulie 2014.

Toți cei 298 de pasageri de la bordul zborului Malaysia Airlines au fost uciși după ce avionul a fost doborât de o rachetă rusească lansată de separatiștii pro-ruși din Donbas. Olanda este ţara de origine a aproape două treimi dintre victimele accidentului.

Source