Un pas major în revoluția tehnologică. Institutul Niels Bohr din Copenhaga a finalizat construcția celui mai mare computer cuantic din Danemarca. Cu acest avans tehnologic se consolidează poziția țării ca lider în revoluția cuantică.
Acest calculator cuantic este capabil să abordeze probleme complexe, care rămân inaccesibile pentru computerele tradiționale. Este un pas îndrăzneț care promite să deschidă noi orizonturi în explorarea și exploatarea potențialului cuantic.
Morten Kjaergaard, profesor la Institutul Niels Bohr: Fizică cuantică ne oferă oportunitatea de a realiza lucruri care, în anumite privințe, nu sunt posibile în lumea noastră tradițională. Dacă o să construim un calculator care utilizează aceste reguli netradiționale pentru calcule, atunci vom obține o putere de calcul fără precedent.
Calculatoarele cuantice folosesc o tehnologie avansată care include hardwarele și algoritmurile clasice, dar care prin intermediul mișcării particulelor materiale la scară atomică, denumită mecanică cuantică, și asta îi oferă o viteză de lucru foarte mare.
Investiția masivă în acest proiect, în valoare de 40 de milioane de dolari din Fondul de Inovare și 20 de milioane de dolari din partea Fundației Novo, a propulsat cercetarea și industria daneză în fruntea domeniului cuantic.
Morten Kjaergaard, profesor la Institutul Niels Bohr: Participarea la acest proiect este extrem de provocatoare și captivantă. Marchează punctul culminant al unor ani lungi de muncă şi devotament din partea unui număr mare de oameni.
Utilizarea unui computer va fi în continuare cea mai simplă și cea mai economică soluție pentru rezolvarea celor mai multe probleme. Însă, calculatoarele cuantice permit progrese în diverse domenii, de la știința materialelor la cercetarea farmaceutică.