Militari din mai multe țări NATO au participat în Marea Nordului la cel mai mare exercițiu de salvare de submarine al Alianței. Manevrele de acest gen au loc o dată la trei ani și adună cei mai mari specialiști din domeniu.
Militari din 10 țări NATO au participat la exercițiul din Marea Nordului. Ei au testat diverse sisteme care ar putea salva echipajul atunci când submarinele au probleme.
Cdor. Andrea Molaschi: Este absolut important că toate țările, toate comunitățile care se ocupă de salvarea submarinelor să lucreze împreună, să coopereze. Pot împărtăși cunoștințe, expertiză, proceduri, pot standardiza toate operaţiunile, astfel încât salvarea să se facă la fel peste tot în lume.
La manevrele din Marea Nordului au participat trei nave de salvare de ultima generație din Norvegia, Suedia și Turcia. Marinarii au folosit inclusiv un submersibil care poate coborî la 600 de metri. Aparatul este deținut în comun de trei țări NATO.
Lt. Cdor. Joakim Classon, Forțele Navale Suedeze: Dacă mergi cu mașina și are loc un accident de circulație, vrei să vină o ambulanță să te ajute, dacă se întâmplă ceva. Este același lucru și cu salvarea submarinelor, pentru că avem oameni acolo, militarii noștri. Trebuie să avem grijă de ei.
În urmă cu 21 de ani, NATO a pus bazele unei organizații internaționale care se ocupă de salvarea echipajelor submarinelor cu probleme. La cerere, experții acesteia sprijină forțele navale din orice țară a lumii, indiferent dacă această face sau nu parte din Alianță.