Celebra marmotă Phil a ieşit din vizuină şi nu şi-a văzut umbra, semn că temperaturile mai calde ale primăverii vor sosi mai devreme

Celebra marmotă cunoscută sub numele de Punxsutawney Phil a ieşit vineri din vizuina sa din statul american Pennsylvania şi nu şi-a văzut umbra, semn că temperaturile mai calde ale primăverii vor sosi mai devreme în acest an în America de Nord, potrivit unei legende locale, relatează Reuters.

Mii de persoane s-au reunit în zorii zilei de vineri în Punxsutawney, un orăşel situat la nord-est de Pittsburgh, pentru a sărbători Ziua Marmotei şi pentru a-l vedea pe Phil ieşind din vizuina lui amenajată într-un trunchi de copac pentru a oferi spectatorilor prognoza sa meteo anuală.
„Ceea ce nu a oferit această vreme este o umbră sau un motiv de a se ascunde. Veşti bune în această Zi a Marmotei. O primăvară timpurie este pe drum”, a citit „interpretul” oficial al lui Phil într-o proclamaţie, salutată cu o rundă de ovaţii de spectatorii care au asistat la acest eveniment amuzant pus în scenă în fiecare an la data de 2 februarie în oraşul american.
Potrivit legendei, dacă rozătorul îşi vede umbra în Ziua Marmotei, vremea rece şi viscolită va persista pentru încă şase săptămâni. Dacă afară este înnorat şi nu apare nicio umbră pe sol, atunci începutul primăverii este aproape.
Evenimentul a evoluat dintr-un ritual străvechi adus în America de imigranţii germani care s-au stabilit într-o zonă care face parte din actualul teritoriu al statul Pennsylvania. Prima celebrare oficială a Zilei Marmotei a avut loc în 1886, potrivit Clubului Marmotei din Punxsutawney.
Groundhog Day, cunoscută în filmul clasic din 1993 cu acelaşi titlu, cu Bill Murray în rolul principal, atrage vizitatori din întreaga lume, chiar dacă istoricul predicţiilor corecte făcute de Phil este destul de slab.
În medie, în ultimii 10 ani, Phil a prezis corect vremea doar în 30% din cazuri, potrivit National Centers for Environmental Information.
În timp ce Punxsutawney Phil îşi făcea predicţia vineri dimineaţă, California se pregătea pentru sosirea celui de-al doilea „râu atmosferic”, care urmează să aducă mai multe ploi torenţiale duminică, după ce o furtună similară a generat ploi abundente asupra statului american la începutul acestei săptămâni.
Însă zona oraşului Pittsburgh se poate aştepta la o vreme predominant blândă şi însorită până la sfârşitul săptămânii viitoare, cu temperaturi de până la 14 grade Celsius, mult mai calde decât cele înregistrate în mod obişnuit la începutul lunii februarie. 

Distribuie știrea