Cerbii au invadat ”Codrii Moldovei”. Pădurarii susţin că numărul animalelor a depăşit de aproape zece ori norma biologică

Cerbii au invadat codrii din Republicii Moldova. Pădurarii susţin că numărul animalelor a depăşit de aproape 10 ori norma biologică, iar acum distrug lăstarii tineri şi puieţii de stejar. Autorităţile elaborează un plan de acţiuni pentru a restabili echilibrul. O soluţie ar fi ca unii să fie prinşi şi mutaţi în alte rezervaţii naturale.

Rezervația Naturală „Codrii Moldovei” se întinde pe o suprafață de peste cinci mii de hectare și găzduiește cele mai multe animalele sălbatice dintre toate ariile forestiere protejate din Republica Moldova. Cerbii pătați sunt cea mai numeroasă specie din rezervație.

Gheorghe Manic, director interimar, Rezervația „Codrii Moldovei”: Acum este recordul. Din 1994 și până la ziua de astăzi a crescut, în fiecare an, dacă la început, creșteau câte 20 – 30 de exemplare, în ultimii ani, deci s-a mărit și 50 de exemplare.

În Codrii Moldovei sunt acum peste 400 de cerbi pătați, iar numărul lor este în creștere. În iunie, aproape de 80 de femele urmează să fete.

Animalele se hrănesc cu muguri și lăstări și au obiceiul de a-și freca coarnele de tulpinile subțiri ale copacilor. În Codrii Moldovei sunt mai multe sectoare de pădure afectate de cerbii pătați. 

Ion Belous, șef interimar secție Moldsilva: În Rezervația Naturală ”Codrii” este estimat cel mai mare efectiv din țară. După care urmează vecinii, adică pădurea alăturată care o gestionează Î.S. Strășeni, unde s-a estimat că sunt circa 243 de exemplare. Și rezervația naturală Plaiul Fagului, cu un efectiv estimativ la 130 de exemplare.

Și în rezervația Plaiul Fagului, dar și în alte păduri, numărul cerbilor depășește  chiar și de trei ori norma biologică.  În ultimii 30 de ani, vânătoarea de cerb și căprioare a fost interzisă în Republica Moldova. În întreaga țară sunt aproape 900 de cerbi pătați.

Distribuie știrea