• Tue. Dec 7th, 2021

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

Cercetările arheologice întârzie lucrările pentru parcarea din centrul oraşului Oradea. Săpăturile au scos la lumină ruinele unei biserici din secolul al XII-lea

Nov 13, 2021

Noua parcare subterană din centrul oraşului Oradea mai are de aşteptat. Săpăturile făcute pentru construirea ei chiar în faţa cetăţii medievale au scos la lumină ruinele unei biserici din secolul al 12-lea si ale unor locuinţe vechi. Arheologii vor să cerceteze descoperirile făcute, aşa că parcarea nu va mai fi gata la 1 decembrie, cum era programat.

13 Noiembrie 2021, 16:01 (actualizat 13 Noiembrie 2021, 19:49) |

Noua parcare subterană din centrul oraşului va fi amplasată în jurul Catedralei Ortodoxe. Săpăturile arheologice au început în februarie, iar în iulie Comisia Naţională de Arheologie a cerut continuarea cercetărilor în zonă.

Arheologii au descoperit şi opt locuinţe de zid din secolele 15-16, unele cu pivniţe, care probabil au aparţinut unor negustori importanţi, pentru că suprafaţa construită depăşea 150 de metri pătraţi. Zona a fost parţial distrusă în secolul al 18-lea, când armata habsburgică a făcut acolo o lucrare de fortificaţie numită ravelin.

Oricât de fascinante ar fi ruinele descoperite în faţa Cetăţii Oradea, soarta lor a fost pecetluită încă de la întocmirea proiectului. După încheierea săpăturilor, ruinele vor fi acoperite cu pământ, apoi acolo va fi turnată o placă de beton care va avea rol de podea pentru viitoarea parcare subterană.

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *