Românii ar putea consuma rodii și alte fructe exotice crescute la noi. După mai bine de 15 ani de studii, cercetătorii Universității de Agronomie din București au reușit să aclimatizeze plantele aduse din Grecia, Turcia și Irak, iar acum se pregătesc să omologheze două soiuri de rodii românești. Ar fi al patrulea fruct exotic care va putea fi cultivat în țara noastră, după kiwi, kaki și curmalul dobrogean.
Rodia se cultivă pe suprafețe mari în Asia și în zona mediteraneană, mai ales pentru semințele bogate în vitamine și minerale.
Soiurile care au fost adaptate la condițiile din România rezistă și la temperaturi de până la -15 grade și pot fi recoltate odată cu merele de toamnă.
Adrian Peticilă, conf. univ. dr., Facultatea de Horticultură, Bucureşti: Odată cu iernile acestea blânde din ultimii ani, plantele s-au dezvoltat foarte bine, produc an de an susținut, astfel încât putem spune că pentru zona de sud am reușit aclimatizarea rodiei pentru producție. Am început demersurile pentru a omologa două soiuri.
Citește și: Legumele și fructele românești sunt puține și scumpe, din cauza caniculei și a secetei
Anul trecut, un soi de kaki, unul de curmal și trei de kiwi au fost omologate și se pot cultiva acum și la noi, în scop comercial.
Cosmin Mihai, şef de lucrări, Facultatea de Horticultură, Bucureşti: Sperăm ca, în curând, să avem plantații comerciale în România. Se pretează în zonele unde avem favorabilitate foarte bună pentru cais și piersic. Kaki are un prag biolog undeva la -17 – 20 de grade. La kiwi avem chair o specie care rezistă la -25, -27.
Pomicultorii sunt interesați să cultive și fructe exotice, pentru că sunt mai rezistente la secetă decât soiurile autohtone. Unii dintre ei au înființat deja plantații experimentale.
Petru Ivăniş, reprezentatul unei asociaţii de pomicultori, jud. Caraş-Severin: Este bine să diversificăm, petntru că nu mai merge. Numai cu culturile tradiţionale nu cred că mai facem faţă. Cea mai mare amenințare sunt îngheţurile târzii de primăvară, care la noi în ţară se întâmplă destul de des.
Pentru moment, putem cumpăra astfel de fructe exotice doar din import. Iar prețurile sunt pe măsură.
Cătălin Deacu, jurnalist TVR: Numai în primele patru luni ale anului, România a importat peste 5.000 de tone de kiwi, kaki și alte fructe exotice. Cererea a crescut în ultimii ani, iar importurile au depășit ca valoare 75 de milioane de euro, din 2020 și până în prezent.
Clienții au păreri împărțite legate de posibilitatea de a găsi la raft fructe exotice crescute la noi.
Fiecare soi care ajunge în faza de omologare are în spate până la 15 ani de studii și experimente.
Citește și: Reguli noi la vânzarea de legume și fructe în piețe. ANPC propune o etichetare mai clară