Ceremonia de deschidere a JO de la Tokyo – un omagiu adus omului simplu

22 Iulie 2021, 16:27 (actualizat 22 Iulie 2021, 16:32) |

Stadionul Național Olimpic din Tokyo

Lumea sportului este în „fierbere“, în aşteptarea Jocurilor Olimpice de vară 2020 de la Tokyo. Cu o întârziere de un an din cauza pandemiei de Covid, vineri, 23 iulie, Ceremonia de deschidere va da startul celui mai mare eveniment multi-sportiv mondial şi va fi trasmisă în direct de TVR 1 și TVR Moldova, de la ora 14:00. Alina Alinei Alexoi va comenta de la Tokyo întreaga ceremonie.

În ciuda restricţiilor pandemice, spectacolul de pe Stadionul Național Olimpic din Tokyo va fi unul special, un omagiu adus omului simplu, în special celor care în această perioadă au ajutat omenirea să treacă peste obstacole.

Printre cei prezenţi pe stadion va fi împăratul Japoniei, Naruhito, care va declara deschisă cea de-a XXXII-a ediţie a Jocurilor Olimpice.

„Sportivii vor fi eroii acestei ceremonii. Va fi un spectacol plin de recunoștință, în care vor fi evocate o parte dintre tradițiile poporului japonez. Vor defila toți sportivii care doresc să meargă la ceremonie și să fie pe teren, doar numărul oficialilor a fost limitat. Vor fi prezente și o parte dintre vedetele din Japonia, actori, cântăreți etc. Cel mai interesant moment va fi cel al aprinderii Flăcării Olimpice. Este și cel mai bine păzit secret. Chiar dacă presa a primit ghidul spectacolului, a rămas sub embargo această scenă. Printre momentele pregătite, Japonia va prezenta și contribuția sa adusă la istoria olimpică. Se va face referire la moștenirea olimpică din 1964 și o punte de legătură cu anul 2020 – sunt cele două ediții pe care Japonia le-a organizat în competiția de vără. Ne vom aminti și de copacii plantați atunci de sportivii participanți la jocurile din 1964, cu semințe aduse din țările lor. Copacii au crescut, iar o parte din lemnul lor a fost folosit la construcțiile arenelor Jocurilor din 2020”, a relatat Alina Alexoi.

Delegaţia României include 101 sportivi, care vor concura în 17 probe. România va defila la Ceremonia de deschidere cu toți sportivii care doresc să participe, mai puțin cei care intră în concurs ziua următoare. Reamintim că COSR a decis prin vot desemnarea celor doi sportivi care vor purta drapelul tricolor la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Este vorba de Mădălina Bereş, medaliată olimpică cu bronz la Rio 2016 şi campioană mondială cu barca de 8+1 a României și Robert Glinţă, primul înotător din România care a reuşit să câştige aur la Campionatele Europene şi a fost primul sportiv calificat la JO de la Tokyo.

„Abia așteptăm să vedem intrarea delegației României în arenă. Asta se va întâmpla cam pe la sfârșitul paradei, pentru că intrarea națiunilor în arenă se va face după alfabetul japonez, ceea ce înseamnă că vom defila spre finalul ceremoniei. Așteptăm cu nerăbdare momentul. Orele sunt greu de trecut pentru toți sportivii care abia așteaptă să intre în competiție. De fapt, cred că este cea mai grea așteptare, răbdarea e pusă la încercare, dar e o probă pentru că suntem în Japonia, iar ei au o vorbă: În Japonia, mai repede înseamnă încet și fără întrerupere!”, a adăugat comentatorul Alina Alexoi.

Din 22 iulie, pentru că întrecerile încep chiar înaintea ceremoniei de deschidere, românii vor urmări în direct la TVR sporturile şi probele cu participare românească.

În perioada 23 iulie – 8 august, Televiziunea Română va transmite în direct şi înregistrat cea mai aşteptată ediţie a Jocurilor Olimpice de până acum, #Tokyo2020. Chiar dacă nu din tribune, vom fi alături de sportivii români calificaţi la JO de vară, urmărind transmisiunile TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Moldova.

La TVR 1 vor putea fi văzute probe de canotaj, atletism, înot, meciuri importante de fotbal, handbal şi baschet, dar şi tenis de masă, tir cu arcul, scrimă. La TVR 2, telespectatorii vor putea vedea gimnastica, dar şi probe din atletism şi handbal, iar la TVR 3, vom viziona volei, baschet şi alte discipline. Într-o grilă dedicată aproape exclusiv Jocurilor Olimpice, pe perioada 23 iulie – 8 august, TVR Moldova va oferi telespectatorilor de peste Prut cele mai interesante probe la care participă românii, precum şi marile competiţii de gimnastică, atletism, canotaj etc.

O echipă de jurnalişti TVR se află deja la Tokyo şi aduce în programele Televiziunii Române cele mai noi informaţii şi imagini de la faţa locului, dar va asigura şi comentariul pentru transmisiuni directe pe durata Jocurilor Olimpice. Echipa TVR prezentă în Japonia este formată din jurnaliştii-comentatori: Emil Hossu-Longin, Monica Bucur, Dragoş Cojocaru, Cristian Mîndru, cărora li se alătură Alina Alexoi (COSR), un reporter/corespondent –

Dorin Chioţea, trei cameramani, un producător şi un coordonator al echipei. Probele din cadrul Jocurilor Olimpice vor fi comentate atât de la faţa locului, cât şi de la Bucureşti. Se vor afla în faţa microfoanelor, de la Bucureşti: Sorin Hobana, Marian Olaianos, Narcis Şelaru, Dragoş Bocanaciu, Bogdan Tomulică. Printre colaboratorii Redacţiei Sport pe durata JO se numără vicecampioana olimpică Roxana Scarlat, care va comenta probele de scrimă.

TVR mai difuzează, în perioada 22 iulie – 8 august, rezumate, studiouri dedicate evenimentului şi jurnale olimpice. Astfel, din 22 iulie, ora 18.00, cele mai noi informaţii de la Jocurile Olimpice, dar şi rezumatele zilei le vom putea urmări zilnic în „Jurnalul olimpic”, prezentat alternativ de Eda Marcus, Tudor Furdui, Costin Deşliu şi Vlad Arhire. Pe durata Jocurilor Olimpice, în ediţii speciale „Studio olimpic”, invitaţi din lumea sportului vor vorbi despre performanţele româneşti şi internaţionale înregistrate de sportivi la Tokyo.

Source

Distribuie știrea