Cerere mare de euro și dolari. Reprezentanţii BNR susţin că oamenii nu ar trebui să se alarmeze

Speriați de războiul din Ucraina, tot mai mulți români cumpară euro și dolari în această perioadă. Unele case de schimb au început să ducă lipsă de valută, iar băncile au impus plafoane la vânzările către clienți. Reprezentanţii Băncii Naţionale susţin că oamenii nu ar trebui să se alarmeze, pentru că problemele de aprovizionare se rezolvă imediat ce băncile comerciale reușesc să aducă bancnote de la sucursalele din străinătate.

05 Martie 2022, 19:14 (actualizat 05 Martie 2022, 19:21) |

Tragedia ucrainenilor nevoiți să fugă din propria țară cu un bagaj și câțiva bani în moneda europeană a determinat schimbări și în comportamentul românilor, care au ajuns să cumpere de două ori mai mulți euro sau dolari, decât în mod normal.

Nu doar la casele de schimb valutar se găsesc greu euro sau dolari de cumpărat, ci şi la bănci. Dar acestea au luat câteva măsuri până la rezolvarea situaţiei. De exemplu, impunerea unui plafon maxim de schimb.

Reprezentanţii Băncii Naționale susţin că situaţia este doar temporară și ne asigură că nu există motive de îngrijorare.

Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR: Atunci când creşte numărul de bancnote care sunt cerute, e un efort logistic să aducă bancnote din alte sucursale.

Nu e o problemă de cash, nu e o problemă de bancnote, nu e o problemă de bani. E o problemă de logistică pe care băncile probabil o vor rezolva în câteva zile. Nu e ca la începutul pandemiei, când nu circulau avioane şi atunci într-adevăr au avut o problemă de a asigura lichidităţile pentru populație.

Cristian Păun, analist economic: Românii, de teama unui unei posibile complicaţii a acestui război, se gândesc să-şi facă aceste mici rezerve în casă, la îndemână. Este important să ai un depozit bancar drept rezervă şi e important să ai acest depozit bancar nu doar în lei, să ai o parte din bani şi în valută, dar deocamdată nu cred că este cazul să-i scoţi din bancă şi să-i ţii în numerar pentru că deocamdată noi nu avem un astfel de conflict la noi în ţară, sistemul bancar funcţionează.

Analiștii economici atrag atenția că o cerere internă crescută de valută pune presiune asupra cursului de schimb.

Source

Distribuie știrea