Cererea de centrale de apartament a explodat la Ploiești. Peste 30.000 de locuințe au rămas fără apă caldă și încălzire din august

În Ploieşti, lipsa alimentării cu apă caldă în sistem centralizat a dus la o explozie a cererii de centrale termice de apartament. Confruntaţi cu lipsa agentului termic de la 1 august şi fără perspective de remediere a situaţiei, localnicii încearcă să se debranşeze de la reţeaua centralizată. Firmele de profil au liste de aşteptare de 2 luni şi jumătate pentru montarea unei centrale.

21 Septembrie 2022, 13:38 (actualizat 21 Septembrie 2022, 14:00) Știrile TVR |

Mihai Ionescu locuiește în Ploiești, dar recent s-a mutat cu familia la socrii. A luat această decizie pentru că apartamentul său din Ploiești racordat la sistemul centralizat nu mai beneficiază de apă caldă după ce autoritățile au anulat contractul cu vechiul furnizor. În acest moment, îi este practic imposibil să monteze o centrală în locuința.

Am fi făcut acest pas doar că la Ploiești nu se mai dau autorizații pentru centrale la apartamente și nici autorizații pentru separația de gaze.Nu avem soluție de încălzire neavând agent termic, sperăm să dea repede drumul la căldură că avem copii mici, spune ploieșteanul Mihai Ionescu.

În aceeași situație fără ieșire sunt proprietarii a zeci de mii de apartamente din Ploiești care au rămas fără fără apă caldă și încălzire. Mulți s-au reorientat către centrale de apartament însă demersul e dificil pentru că fostul operator al sistemului centralizat refuză debranșarea. Nici costurile nu sunt de neglijat. Achiziția și montarea unei centrale de apartament cu accesorii poate depăși 10.000 de lei.

Criza apei calde de la Ploiești e, în schimb, profitabilă pentru firmele de instalații. Cererile de montaj și revizie au explodat, iar programările se fac deja la o perioadă de 70 de zile.

Verificarea instalațiilor de încălzire este obligatorie la intervale regulate.

Peste 30.000 de apartamente din Ploiești racordate la sistemul centralizat au rămas de la 1 august fără apă caldă și căldură.

Șansele de remedierea a situației până la venirea iernii sunt aproape nule din cauza neînțelegerilor dintre primărie, Consiliul Județean și fosta companie de termoficare.

Source