Cetățuia Brașov este disputată între autoritățile centrale și cele locale. Între timp, zidurile fortificației se degradează

Cetăţuia Braşov, monumentul istoric adus în domeniul public după ani de luptă în instanță, tot nu se știe la cine va ajunge în administrare. Ministerul de Interne, de exemplu, ar vrea să transforme imobilul într-un centru de pregătire și recuperare pentru angajații săi, polițiști, jandarmi și pompieri. Guvernul trebuia să decidă azi ce va face cu Cetăţuia, dar a amânat dezbaterea.

09 Martie 2023, 21:33 (actualizat 09 Martie 2023, 21:53) Știrile TVR |

Cetățuia de pe Dealul Straja a fost construită acum 500 de ani și de 8 ani e închisă din cauza disputei juridice dintre Primăria Brașov și o companie privată.

Judecătorii au decis ca monumentul istoric să treacă în proprietatea statului român.

Și Universitatea Transilvania, și Primăria au deja planuri.

Ioan Abrudan, rectorul Universităţii Transilvania: Universitatea are nevoie de spații pentru activități muzicale, culturale, sociale. Bineînțeles, cetatea va fi deschisă publicului, pentru brașoveni, pentru turiști. Toate evenimentele pe care le vom organiza acolo vor fi gratuite.

Allen Coliban, primarul municipiului Braşov: Considerăm că și moral, și istoric, și legal ni se cuvine acest bun, să revină în patrimoniul municipiului.

Pe plan local, s-ar găsi o soluție. Cetățuia să devină muzeu și o parte din spații să fie folosite de Universitate. Numai că, între timp, crește și interesul la nivel central pentru clădire.

Ministerul Finanțelor, care o va prelua în curând, a întrebat toate celelalte ministere dacă vor să o administreze.

Ministerul de Interne ar vrea s-o facă centru de pregătire și recuperare pentru polițiști. Azi, Guvernul a amânat să ia o hotărâre.

Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului: Urmează să se analizeze mai bine situația și la final se ia o decizie. Azi a fost amânată. Va fi un dialog interinstituțional între instituțiile centrale și cele locale.

Adrian Vestea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov: Am convins Guvernul, azi, ca acest punct să nu rămână pe ordinea de zi, iar noi, autoritățile locale și județene, să fim invitați la Palatul Victoria să ne prezentăm punctul de vedere.

Zidurile fortificației se degradează continuu de când e închisă, iar Primăria Brașov e hotărâtă să meargă în instanță dacă nu va fi mulțumită de decizia Guvernului.

Source

Distribuie știrea