Cetățuia Brașovului, redată domeniului public. Primăria speră să o readucă în circuitul turistic cât mai repede

După 7 ani de dispute, în 3 instanțe de judecată, Cetățuia Brașovului se întoarce în domeniul public și va reintra în circuitul turistic. Primăria Brașov a demonstrat în fața judecătorilor că Cetățuia este un bun public, care a fost dat ilegal în folosință privată. Municipalitatea așteaptă acum să preia definitiv fortăreața și să o redeschidă pentru turiști.

09 Noiembrie 2022, 17:52 (actualizat 09 Noiembrie 2022, 19:13) Știrile TVR |

Până în urmă cu 7 ani, când a fost închisă, Cetățuia Brașovului a fost un loc unde se organizau nunți, botezuri sau alte evenimente. La finalul lui 2014, societatea care deținea Complexul Cetate a decis să închidă localul, pe motiv că nu era rentabil. După ani de abandon, monumentul s-a degradat continuu.

”Trist. Nu poți să te apropii, cad cărămizile, pe de o parte, țin minte când era deschisă, când puteam să stăm pe terasă și era o priveliște minunată și ne dorim din tot sufletul să se deschidă odată”, ne-a spus o localnică.

În anul 2014, când societatea Aro Palace a închis complexul, Primăria Brașov a decis să revendice monumentul și s-a adresat Tribunalului Brașov. În 2016, această instanța de fond a hotărât întoarcerea Cetățuii în proprietatea statului Român.

În 2017, actionarii societății Aro Palace SA au făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde dosarul a stat 5 ani, până când judecătorii s-au pronunțat definitiv în favoarea statului.

”Litigiul a fost dilatat și de intervenția celor doi acționari ai Aro Palace SA, care prin acte de procedură depuse și prin cereri specifice procesului civil, au condus la dilatarea acestei proceduri”, susține Adrian Rusu, avocatul Primăriei Brașov.

Prin decizia definitivă, Cetățuia revine Ministerului de Finanțe, care, cel mai probabil, o va transfera către Primăria Brașov.

”Avem demersuri anterioare și punctul de vedere al Guvernului, care spune că este dispus să cedeze acest imobil municipiului Brașov. Interesul nostru, al tuturor, este să revină în circuitul public cât mai repede”, spune Allen Coliban, primarul Brașovului.

În urmă cu aproape 500 de ani, pe Dealul Straja, din Brașov, a fost ridicat un bastion care, în timp, s-a transformat într-o fortăreață. După ce și-a pierdut din importanța strategică, a fost folosită ca depozit, închisoare sau cazarmă. În 1974, Cetățuia a fost oferită O.N.T. Carpați Brașov, care a transformat-o în restaurant.

Source

Distribuie știrea