„CFR Marfă”, companie de stat, cu rol strategic în contextul războiului din Ucraina, ar putea să fie desființată

Statul are de recuperat peste jumătate de miliard de euro de la CFR Marfă, iar banii nu există. Însă Guvernul vrea să preia parcul de locomotive și vagoane sau alte bunuri. O soluţie ar fi crearea unei noi companii de transport feroviar de stat, dar sindicaliștii se tem că, între timp, bunurile CFR Marfă ar putea ajunge la privaţi.

12 Mai 2022, 19:56 (actualizat 12 Mai 2022, 21:36) Știrile TVR |

Guvernul a acordat „CFR Marfă” un ajutor de stat, în 2013. Astfel, compania a fost curățată de datorii pentru a fi privatizată. Vânzarea nu a mai avut loc. Iar în 2020, Comisia Europeană a impus autorităților române să recupereze ajutorul de stat și dobânzile aferente, în total peste 570 de milioane de euro. Guvernul a modificat legea astfel încât să poată prelua bunurile CFR Marfă.

A fost, ani buni, o companie fără concurență. Acum, mai deține doar 20% din transportul de marfă. Are în schimb un patrimoniu important: depourile, plus aproximativ 900 de locomotive și 27.000 de vagoane. Dintre acestea, mai puțin de jumătate sunt însă funcționale.

Ionuț Săvoiu, secretar de stat, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii: Lucrăm pe mai multe scenarii împreună cu reprezentanţii Comisiei Europene. Una din variante poate să prevadă mutarea activelor pe un alt operator al statului român, dar avem şi o variantă în care avem în vedere înfiinţarea unei noi entităţi.

„CFR Marfă” are încasări şi un rol strategic în transportul de bunuri pe relația cu Ucraina.

Iar Ministerul Transporturilor negociază cu reprezentanţi ai Comisiei Europene o soluţie pentru ca România să nu rămână fără o companie de transport de marfă pe calea ferată.

Mihai Crăciun, membru fondator, Asociaţia „Construim România”: Mai ales acum, în contextul războiului din Ucraina, este extrem de important ca statul să aibă propriul operator feroviar cu care să poată opera transporturi startegice în caz de nevoie. Cereale, petrol dar și transporturi militare.

Reprezentanții Comisiei Europene au precizat pentru Știrile TVR că sunt în contact cu autoritățile române dar nu comentează procedurile prin care se recupează ajutorul de stat acordat CFR Marfă.

Sindicaliștii trag un semnal de alarmă.

Iulian Măntescu, preşedinte, Federaţia Mecanicilor de Locomotivă: Dacă nu se iau măsuri cu siguranță că se va ajunge la lichidare și atunci vor fi vândute pe prețuri de nimic. Asta s-ar dori în piață de către anumiți parteneri din concurență. Locomotive, vagoane, depouri, triaje, sunt lucruri interesante în piață care le lipsesc unora.

Autoritățile vor trebui să rezolve şi problema locurilor de muncă: 4.400 de salariați lucrează la CFR Marfă și divizia de reparații.

Source

Distribuie știrea