Cinci ani de închisoare pentru doi traficanţi de minori din Iaşi

Două persoane acuzate de trafic de minori vor sta în următorii cinci ani în spatele gratiilor şi vor trebui să plătească victimei o despăgubire morală în valoare de 5.000 de euro, conform unei decizii luate de magistraţii Curţii de Apel Iaşi. Decizia este definitivă.

12 Noiembrie 2022, 13:16 (actualizat 12 Noiembrie 2022, 13:23) Știrile TVR |

DIICOT / FOTO: Autor: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES/FOTO, foto.agerpres.ro

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată sub control judiciar a doi inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de minori.

„În perioada aprilie – mai 2019, cei doi inculpaţi au recrutat prin inducere în eroare (cu promisiunea că va fi angajată în calitate de bonă) şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se afla (provenind dintr-un centru de plasament), o persoană vătămată minoră (în vârstă de 17 ani), în vederea exploatării acesteia prin obligarea la practicare prostituţiei. Aceştia au ademenit persoana vătămată în locuinţa lor din municipiul Iaşi, unde au obligat-o, inclusiv prin recurgerea la violenţă fizică, să accepte să fie fotografiată în vederea realizării unui profil pe site-urile de escorte pentru a atrage potenţiali clienţi şi, ulterior, au forţat-o pe aceasta să întreţină relaţii sexuale contra unor sume de bani care au fost însuşite în totalitate de inculpaţi”, se menţionează într-un comunicat remis presei de DIICOT.

Conform sursei citate, activitatea infracţională a inculpaţilor a fost descoperită în urma unui apel la 112 al unui client care a realizat faptul că persoana vătămată era o victimă a traficului de persoane.

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Iaşi. Iniţial, instanţa de judecată a dispus achitarea traficanţilor de minori, dar procurorii DIICOT au contestat decizia magistraţilor.

„Prin sentinţa penală nr. 508 din 18.11.2021 a Tribunalului Iaşi, s-a dispus achitarea celor 2 inculpaţi în temeiul art. 16 alin. 1 lit. c din Codul de procedură penală, reţinându-se că fapta nu ar fi fost comisă de inculpaţi. Împotriva sentinţei, DIICOT Iaşi a formulat calea de atac a apelului”, se menţionează în comunicatul de presă.

Aceeaşi sursă precizează că prin decizia penală nr. 849 din 03.11.2022, Curtea de Apel Iaşi a admis apelul DIICOT Iaşi şi a dispus condamnarea ambilor inculpaţi la o pedeapsă de 5 ani închisoare cu executare, fiecare, fiindu-le interzis dreptul de a comunica sau de a se apropia de persoana vătămată.

Prin aceeaşi decizie, s-a dispus prelevarea de probe biologice de la ambii inculpaţi şi obligarea acestora la plata de despăgubiri în cuantum de 5.000 de euro pentru daunele morale cauzate persoanei vătămate.

Source

Distribuie știrea