Cinci din cei șapte medici din Galați, cercetaţi pentru ucidere din culpă, se pot întoarce la serviciu

11 Noiembrie 2022, 14:52 (actualizat 11 Noiembrie 2022, 15:13) Știrile TVR |

Decizia a fost luată azi de magistrații Tribunalului Galați unde cinci din cei șapte medici au atacat decizia Parchetului de pe lângă  Curtea de Apel Galați a controlului judiciar prin care le era interzis să meargă la serviciu timp de 60 de zile și să părăsească localitatea.

Magistrații le-au dat dreptate în parte medicilor și se pot întoarce la muncă începând cu 1 noiembrie. Ei pot părăsi și localilatea, rămâne în vigoare interdicția de a nu părăsi țara.

Este vorba doar de cinci dintre cei șapte medici, pentru că ceilalți doi – unul s-a pensionat și celălalt s-a mutat la un spital din alt județ.

Mai mulți medici de la Spitalul de Urgență din Galați au fost de ucidere din culpă și abuz în serviciu pentru că ar fi plimbat între spitale un pacient și nu i-ar fi acordat îngrijiri medicale. Este vorba despre 4 doctori de la Unitatea de primiri urgențe și 3 de la laboratorul unității sanitare. Medicii sunt cercetați sub control judiciar și nu mai au voie să profeseze.

Victima Chirilă Florin-Nicu s-a prezentat sâmbătă, 30.10.2021, între orele 14.00-15.00, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi, cu o stare de rău, fiind trimisă acasă de personalul medical din UPU fără a fi examinată, cu recomandarea de a aştepta ambulanţa pentru testarea COVID-19, deşi aceasta era vaccinată cu schemă completă şi efectuase şi un test rapid al cărui rezultat era negativ.

Rezultatul testului PCR obţinut la ora 14.10 a fost echivoc, motiv pentru care a repetat analiza PCR.

Pe toată durata zilei, victima Chirilă Florin-Nicu a aşteptat rezultatul PCR, afară, în frig, fără a i se administra vreun tratament adecvat, până aproape de ora 20.00, când, datorită stării de oboseală şi temperaturii scăzute din exterior, în lipsa rezultatului PCR, a plecat la cerere, după ce i s-a solicitat să semneze că îşi asumă riscul de deces.

Nici la acel moment nu i s-a pus diagnostic şi nu i s-a prescris un tratament adecvat la domiciliu.

La ora 20.59 s-a obţinut rezultatul PCR negativ.

Luni, 01.11.2021, ora 08.42, Chirilă Florin-Nicu a fost adus de ambulanţă în stare gravă, fiind retrimis de acelaşi medic şef de tură UPU la containere COVID şi supus unui al treilea test
PCR inutil, deşi medicul şef de tură Şandru Lidia cunoştea faptul că acesta fusese investigat şi avea rezultat PCR negativ din seara precedentă.

Al treilea rezultat negativ s-a obţinut în jurul orei 14.10, ulterior pacientul fiind adus în UPU.

În toată această perioadă, pacientul nu a primit niciun tratament.

După ora 14.30, deşi analizele medicale din ziua precedentă sugerau starea de şoc septic/septicemie, acesta a aşteptat în UPU mai multe ore, fără tratament.

La ora 15.00 a fost examinat de medicul internist de gardă care a decis un transfer intraspitalicesc la Spitalul TBC, unde a fost transferat la ora 16.30, consultat şi returnat la ora 17.30 în UPU – SJU Galaţi.

Între orele 17.30-19.00 starea sa de sănătate s-a deteriorat total. La ora 19.30 bărbatul a fost internat efectiv prin Secţia Medicală 2 la ATI, iar în timpul nopţii, la ora 4.30, a survenit decesul victimei.

Source