După prestaţia dezamăgitoare a preşedintelui democrat Joe Biden în dezbaterea electorală de joi cu rivalul său republican, Donald Trump, în interiorul Partidului Democrat au început să apară voci care subliniază necesitatea unui alt candidat pentru preşedinţia SUA, chiar dacă mai sunt doar patru luni până la alegeri, relatează sâmbătă agenţia EFE.
Surse apropiate Partidului Democrat au declarat pentru EFE că sunt trei posibile nume: actuala vicepreşedintă Kamala Harris, guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, şi guvernatoarea Michiganului, Gretchen Whitmer.
Kamala Harris: opţiunea evidentă, dar cu popularitate redusă
Harris ar fi opţiunea care se înţelege de la sine. Kamala deţine vicepreşedinţia și, în plus, în calitate de prima femeie şi prima afro-americană ajunsă în această funcţie, s-ar adresa direct celor două grupuri electorale cheie pentru democraţi: afro-americanii şi femeile.
Ea are şi avantajul vârstei, întrucât la cei 59 de ani ai săi nu ar genera aceleaşi îngrijorări în rândul electoratului pe care le provoacă Biden, la 81 de ani, şi cu frecventele lui episoade de confuzie, care nu au lipsit nici din dezbaterea cu Trump.
Un dezavantaj al unei candidaturi a Kamalei Harris este că, deşi ea ar trebui să atragă categoriile de electorat progresist, sondajele arată că gradul său de aprobare pe ansamblu a scăzut de la 48,3%, la scurt timp după preluarea mandatului de vicepreşedintă, la 39,4% în prezent, conform mediei sondajelor de pe portalul FiveThirtyEight. Popularitatea sa nu pare a fi peste cea a lui Biden, în ciuda avantajului vârstei.
Kamala Harris i-a rămas însă loială lui Biden şi, la scurt timp după dezbatere, ea l-a apărat în interviuri acordate posturilor CNN şi MSNBC. Mai mult, la un eveniment desfăşurat vineri la Las Vegas, Harris a declarat că alegerile nu se vor decide într-o singură noapte şi a considerat că americanii trebuie să decidă „între cineva care minte şi cineva care conduce”, cel „care minte” fiind în aluzia sa Trump.
Gavin Newsom, numele aflat pe buzele tuturor
Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, este numele cel mai des auzit ca un posibil înlocuitor al candidatului Biden, chiar mai mult decât vicepreşedinta Harris.
În vârstă de 56 de ani, este una dintre cele mai proaspete figuri ale Partidului Democrat, iar popularitatea sa în mass-media şi pe reţelele de socializare, precum şi orientarea sa progresistă îl fac să fie o opţiune ideală.
În plus, Gavin Newsom a făcut mari eforturi pentru se promova şi mediatiza. De exemplu, el a creat anul trecut un comitet de acţiune politică numit „Campaign for Democracy”, cu scopul de a sprijini democraţii din statele cele mai conservatoare ale SUA, lucru care a fost perceput ca bază pentru o viitoare campanie prezidenţială.
Avantajele sale sunt că este un bun comunicator şi are o imagine de prezidenţiabil.
Ca dezavantaje – poziţia sa de guvernator al Californiei şi trecutul său de primar al oraşului San Francisco l-ar expune atacurilor din partea republicanilor, care descriu adesea acel stat ca fiind excesiv de progresist şi cu o infracţionalitate scăpată de sub control.
La fel ca Harris, Newsom s-a poziţionat şi el de partea preşedintelui după dezbaterea nefericită cu Trump. Când zeci de reporteri l-au încolţit după dezbatere cu aceeaşi întrebare, „Sunteţi gata să-l înlocuiţi pe Biden?’, el a dezaprobat o abordare de acest fel şi a cerut susţinerea mai departe a actualului preşedinte candidat.
„Nu-i putem întoarce spatele (lui Biden doar) pentru o prestaţie. Ce fel de partid face un asemenea lucru ?” a replicat Gavin Newsom.
Gretchen Whitmer, o stea în ascensiune
Un alt nume cu şanse de a-i locul lui Biden dacă în cele din urmă acesta se va retrage din cursa prezidenţială este cel al guvernatoarei statului Michigan, Gretchen Whitmer, în vârstă de 52 de ani, considerată o stea în ascensiune în Partidul Democrat.
Ea şi-a câştigat notorietatea la nivel naţional în timpul pandemiei, când a devenit una dintre ţintele preferate ale lui Trump pentru măsurile pe care le-a adoptat pentru a preveni răspândirea COVID-19. Fostul preşedinte republican a numit-o în mod dispreţuitor „acea femeie din Michigan”, etichetă de care Gretchen Whitmer, o comunicatoare abilă, a profitat pentru a-şi defini imaginea publică.
Odată cu atacurile lui Trump ea a fost şi ţinta unei tentative de răpire şi asasinat orchestrată de un grup de extremă dreapta, pe care autorităţile au reuşit să-l destructureze, arestând mai multe persoane implicate.
Punctele ei forte includ poziţia de guvernator de Michigan, un stat electoral cheie, şi capacitatea sa de a negocia cu opoziţia republicană în susţinerea unor teme de pe agenda democraţilor, cum ar fi controlul armelor, accesul la avort şi protecţia membrilor comunităţii LGBTI+.
Principalul său dezavantaj este anvergura limitată la nivel naţional, lucru pe care deja încearcă să-l remedieze.
Anul trecut, la fel ca Newsom, a lansat un comitet de acţiune politică, „Fight Like Hell PAC”, pentru a susţine candidaţii democraţi din întreaga ţară.
Ea nu a exclus să candideze la preşedinte, dar deocamdată îi rămâne loială lui Biden.